Kirje 1923-7-8, Helsinki

Rakkaimpani! ”Olen aina teroittanut teille, ettei meidän tule ostaa ja laittaa muuta kuin mikä on välttämätöntä. Nyt minä olen isosti tuon ohjeen ylittänyt ja messuilta ostanut ajoneuvoja enempi kuin olisi ollut välttämätöntä. On harkinta-asia olisimmeko ollenkaan kiesejä tarvinneet, mutta kun kävin kotona ja näin paikatut aisat ja resuset peitteet ja polsterit ym. niin katsoin välttämättömäksi ostaa uudet. Hinnat olivat verrattain korkeat, mutta messujen loputtua jäi myymättömiä ja niin ostin lauantaiaamuna yhdet kaksi istuimiset ns. Tuuloksen mallia ja lähetin asemalle. Ne ovat rautaselkäkärryt ja verrattain yksinkertaiset. Mutta kun menin tänään sunnuntaina vielä katsomaan rippeitä, niin oli siellä yksi ukko Walkjärveltä, jolla oli myymättä niin hyvät kumiselkäiset kärryt, että hullaannuin ne ostamaan ja tämä oli liikaa. Ne sain tosin arvoonsa nähden halvalla, mutta olisimme tulleet ilmankin toimeen. Nyt ei kumminkaan tarvitse lainata eikä hävetä. Noutakaa ne aikanaan asemalta. Ehkä toiset joutui päivää ennen matkalle. Jos ostajia on niin saatte myydä ne Tuuloksen kärryt 2300 markalla, mutta toiset pidetään juhlakärryinä. Niissä on kuulalaakeri ja monet muut ihmeet. Nämä on tehty tilauksesta erityisten ohjeiden mukaan, mutta tilaaja petti ja ukko parka myi 2100 markalla. Nyt emme Weikko voi ostaa kilpa-ajokärryjä, mutta kun panet Iskun näiden eteen, niin tuovat vastaan.Tuvan kattaminen lienee teillä nyt parhaillaan. Laittakaa kunnollinen lipputanko nyt samalla katolle, sillä nyt sen voi laittaa kunnollisesti kiinni joko harjahirteen tai päätypölkkyyn tukevasti alapää.
Äidin on nyt nopeasti ratkaistava tulonsa, lähdemme 14 pv kello 2 Turkuun, jossa vierailemme 15 pv aamuna ja käymme Kultarannassa ja olemme perillä 6 tuntia sekä lähdemme kotiin saman päivän iltana siis 16 pv ollaan jo kotona. En tiedä pääsenkö minä, mutta äiti saa silloin palata Pullisen ja Castrenin kanssa. Näille herroille tulee automobiili, joten tuovat äidin kotiin. Lähetän tämän kutsukortin, jolla pitäis saada paikka junassa, mutta joka ei ole aivan selvä riittääkö kaikkialle vaan ainoastaan Helsingistä Turkuun. Tilaa makuupaikka ja näytä tätä kutsua Ylivieskan asemalla ja elleivät sano riittävän niin maksa. Makuupaikka lienee maksettava joka tapauksessa. Paluumatka on vapaa. Mutta kuten sanoin pitää nopeasti lähteä matkaan, että voisi täällä vierailla ainakin minun luonani. Turkuun on hauskempi mennä eri joukoissa monestakin syystä. Soisin sinun tulevan, mutta jos voittamattomia syitä esim. sairaus, niin silloin olet kotona.
Wieno haluaa kesämatkalle ylioppilaaksitulonsa muistoksi, niin silloin tulette yhdessä ja jätätte emännyyden Kertun vakaviin käsiin.
Miten niittyvärkkien kanssa? Kun tupa tulee katetuksi, niin pitää Kalervon ruveta tarmokkaasti tekemään haravia. Veistetyitä varsia on Muhjalan aitassa ja kenties uunillakin. Sitä ruotsia ja saksaa pitäisi kummankin lukea ”huvikseen” sekä oikokirjoitustunteja pitäisi Kainon ja Kalervon harrastaa. Rehtori Karjalainen oli eilen luonani vieraana ja puhuimme teistä Odotan vieraita. Sydämelliset terveiset isältä”
JK. Rautatierahti kärryistä lienee yhteensä 400 mk, joten varatkaa noutajille rahat”