Kirje 1923-9-19, Helsinki

Rakkaimpani! ”Alan nyt kirjeen illalla, koska pelkään, etten huomenna ehdi. Warota työnjohtajaa, ettei se märkänä lämmitä sitä takkaa muuta kuin vähän lastuilla. Muuten se hajoaa heti, vaikkei halkeimet näy. Sinun täytyy nyt heti antaa Toivoselle se kirje, että kerkeää hakea sitä paikkaa. Jättäköön Kivipelto lukittuun paikkaan tavaransa. Tikan pojan voimme ottaa, mutta emme ota niin nuorta. Mihin joukkoihin määrättiin Iivari ja milloin menee palvelukseen? Neuvottele Kivipellon kanssa niistä viljojen kokoamisesta ja puinnista. Ryönän viljat saa joko koota sinne latoihin tai ajaa myllylle. Assiselle lienet järjestänyt huoneen raporttien kirjoittamista varten, ettei tuvassa tarvinnut muurarien jaloissa kirjoittaa.Yrjö Mäkelin on täällä syönyt niin paljon unilääkkeitä, ettei tointunut enää eloon. Se oli sen lahjakkaan miehen loppu.
Oli ehkä paha, kun Weikolle ei tullut kärryt mukaan, mutta sitä on myöhäistä katua. Olen kirjoittanut heille Ouluun ja täytynee Kertun raha-asioiden vuoksi vieläkin kirjoittaa. Ei tainnut olla apua, kun minä kirjoitin Isolalle, että heidän pitää tahtomatta maksaa vuokransa säännöllisesti. Jos näin huonosti hoitavat asiansa, niin sanon vuoden janassa ylös, että saavat keväällä muuttaa.
Maidon hintaan en tiedä paljon sanoa. Ota selvä paljonko meijeristä maksetaan. Ehkä voi sen nostaa 140-150 penniin, sillä sinulle on siitä eri vastus. Outona tohtori ja Apteekkari pitivät laskuaan kesällä. Otapa selko, etteivät ruumenet pääse lämpenemään, kun puitte ne niin tuoreena. Siihen entiseen talliin voi vielä kantaa.
Kotiin tulen käymään joko Mikkelinä tai 7 pv:nä lokakuuta. Mielelläni kävisin ennekin, sillä minulla on ollut äitiä ikävä. Wieno on innostunut aineisiinsa, mutta hitaasti ne pääsevät alkuun.
Mitä sinä tuumaisit, kun minä olen ajatellut, että meidän pitäisi syksyllä pitää karjanhuutokauppa ja myydä huonoimmat pois ja koettaa ostaa muutamia kantakirjalehmiä tilalle. Luultavasti sopis Nivalastakin ostamaan ne vähät kantakirjalehmät, mitä siellä on. Luulen olevan muutamia Tyhtilässä, Marjaniemessä ja Palosaarella, Jaakolan emännällä on myös pari, Uusi Pollen jälkeläistä, jotka ovat sillä rajalla. Luultavasti ei hänkään osaa pitää niitä arvossa. Tarkastuskarjakolta kuulisit, onko niitä Nivalassa. Minusta tuntuu, että Sinä hyväksyisit myynnin, mutta et ostoa tällaisena aikana. Mutta tiedustele kumminkin ilmoittamatta tarkoitusta tarkastuskarjakolle. Jos niin on, että nivalalaisten ruokinnalla ovat lypsäneet itsensä kantakirjaan, niin ne ovat silloin hyviä. Karvoskylällä on ollut kauan hyviä kantakirjasonneja, joten voi siellä olla jälkeläisiä. Rahallisesti luulisin osaavani kunnan säästöpankin avulla järjestää.
Waltion tulo- ja omaisuusveroon saanemme lykkäytstä Oulun läänin kadon johdosta. Kunnanvero on joulukuulla, jolloin voisimme saada pankista eikä siihen menekään enää kuin 7000 mk. Lokakuussa saanemme Wihannista rahat palkollisten maksuun. Näin suunnittelen täällä keskellä yötä asioita, joita Sinä saat asiallisesti hoitaa. Onko ollut porsaista menekkiä? Ellei, niin anna olla, onhan meillä apevärkkiä. Onko herneet erotettu sikoja varten? Panen nukkumaan ja sanon hyvää yötä edessä olevalle kuvallesi, koska sänkysi on tyhjänä. Sydämelliset terveiset Kyöstiltäsi”