Kirje 1925-5-19, Helsinki

Rakkaimpani! ”Kirjoittelemme virastossa nyt Wienon kanssa kirjettä äidille. Mitään erikoista ei tunnu olevan, kun käteni ei ylety järjestämään oloja siellä, mutta koetan jotenkin tasata taakkaasi edes ehdotuksilla.Olit eilen arvellutWienolle, että Mehtälään emännäksi tulee Nanni, en usko sen olevan onnellinen ratkaisu. Koeta nyt hankkia sinne joku vanhempi, joka orjuuttaa vähänkin sitä nuorta joukkoa, ettei siitä tule sellainen kuhinapesä, johon kokoontuu naapurista nuoria jätkiä. Ellet saa sopivampaa, niin ota Marja Hakala. Se olisi toivottavasti aina huoneella. Myöskin pahoin pelkään, että meidän pitää panna sinne Iisakki työskentelemään puutöissä ja talon ympäristössä. Hanki sinne nyt ensiksi ankaran puoleinen emäntä, jota vähän orjaillaan. Nanni saa mennä toiseksi. Kolmatta tuskin tarvitaan, sillä siellä on heiniä siksi vähän, ettei kärsi paljon viedä eläimiä. Tuomiselle annetaan Kivipellon kamari, harjoittelijoille sali Liunolle ja Eljaalle laitetaan sänky tupaan tai vanhaan köökkiin ja myöhemmin vintille. Ellet saa jotain vanhempaa emäntää, niin älkää panko köökkiin, sillä se kamarin lukko on silloin viraton.
Heinänsiemenistä olen kirjoittanut kolmena päivänä. Määräsin jätettäväksi itselle 250 kg. Tarkemmin harkittuani asiaa ja huomioon ottaen roskisiemenet on siinä 100 kg liikaa. Myydään siis niin paljon, että jää 150 kg puhtaita itselle. Minä saan niistä a 16 mk kilo, kun ovat hyviä ja apilaakin joukossa. Rahaa tarvitsemme apulantojen ostoon. Jos rahanne ovat kuivuneet, niin lähetän tarvittaessa täältä. Mehtälään viedään heti Kiukku, Riemu, Bella ja Kino sekä heti kun peltotöihin päästään myöskin Riski ja Louhi. Lehmien suhteen on parempi, ettei vie sinne monta lypsävää, kun Nanni joutuu aluksi yksin hoitamaan, vaan siis muutamia keskilypsyssä olevia ja nuoria.
Orismalaan kirjoitin, että ilmoittavat Weikolle tulostaan. Myöskin sanoin, ettei haittaa vaikka joku perääntyisi. Kun en lähtöni jälkeen en ole mitään kuullut, niin en osaa ohjeita antaa. Syd. terveiset Kyöstiltäsi”