Kirje 1925-5-8, Nivala

Rakkaimpani! ”Lailalla on kait myrsky asettumassa koska jo eilen piti saada 300 mk rahaa vaan pyörästä ja kellosta ei puhuttu sanaakaan. —Tänä päivänä kävivät Weikko, Risto ja Teuvo asemalta noutamassa kalia 300 kg. He olivat lähteneet kahden aikaan yöllä. Keli oli ollut oikein hyvä vaan puolen päivän tienoissa rupesi satamaan. Weikko ja Risto olivat ajaneet Mehtälän kautta ja veivät tuvalle kalia ja Tuomisen pyörän. Mehtälän miehet olivat olleet kotona kun satoi. Tuominen oli tehnyt kylvövakkaa säkistä Ransu vuoleskellut kuokan vartta ja pojat särkeneet juurakoita, sillä ei satanut kuin vähän aikaa ettei saattanut ulkona olla. Meillä oli Kanerva ja Junes apulantaa joella kylvämässä, Härkönen puoleen päivään asti heiniä vetämässä, Järvelä navettaan vettä vetämässä vain kun rupesi tuulemaan niin Järvelä rekejä tevaamaan ja Niilo heiniä vetämään sitten kun tulee meijeristä. Sanoin Niilo olisi tervaukseen pienempi ja Järvelä heinän vetoon mutta Härkönen veti aamurupiamalla heinät ja sanoi, että riittää pyhän yli. Siis Niilo ja Järvelä tervasi rekejä ja niin kaunis ilma. Päätin, että Järvelän on lähdettävä saven hajotukseen Härkösen kanssa vaan rupesi satamaan niin ei voinut lähettää. Härkönen meni apulantaa kylvämäänä, Järvelä liiteriin pienimään puita Niilon kanssa vaikka Niilon käsi oli vähän niukahtanut.
Weikko oli yhtenä päivänä ottanut Juneksen ja Järvelänkin siihen ladon salvokselle, mutta luulen että heidän työnsä oli kait ollut melkoista, koska Weikko matki miten illistelivät kädet housun taskussa, kun Härkösen kanssa tekivät. Niitä miehiä en enää tarvitse semmoisiiin töihin, se oli päätös. Härkönen vaikka ei koskaan sanonut tehneensä semmoista työtä niin sittenkin sillä on aina tekemistä ja hän yrittää. Sen huomion olen minäkin puolestani tehnyt, että Järvelä on lievä. Juneksesta en puhukaan sillä se havainto kait pitää paikkansa, jonka ensin tein. Junes on sen tekemänsä kaapin omistanut, etteivät toiset saa sinne ollenkaan panna vaatteitaan.
Taas rupesi hiljalleen satamaan ja lämmintä on 11 astetta. Niisä soijarehusäkeissä oli yksi aivan pilalle homehtunut. Teuvo sanoi sen olleen aivan kuuman kun hän oli sen ottanut sieltä makasiinista.
Nyt on lauanatai-ilta, kun tätä kirjoitan. Katri meni postiin ja Weikko meni heti nukkumaan kun tuli saunasta. Nyt alkaa tulla jo niin pimeä, ettei näy viivoja, joten lopetan ja pistäydyn sänkyyn, koska tuntuu nukkumattikin olevan jo hommassa. Hyvää yötä.
Lämpöinen tervehdys omaltasi”