Kirje 1926-1-12, Helsinki

Rakkaat kotolaiset! ”Kiitos kirjeestä. Kyllä minä jo sitä hartaasti odotin. Olihan edes hyvä, että lapsilla oli sen Jaakolan velkakirja. Mitä Haapakosken papereihin tulee niin luultavasti ”matti” on harhaan viepä, sillä ne voivat sittenkin olla isossa kuoressa, jossa on kaikki Haapakosken velkakirja ja valtakirjat ym. ehkä on syytä vielä tarkastaa kassakaapissa olevat asiakirjat. Ne olivat ennen tädin arkussa kaikki vaan v. 1917 minulla täällä mukana. Älkää nyt palelluttako itseänne näiden tähden.Kun Wieno tulee, niin voisi hän tuoda voita, sillä olemme aivan omin päin kommuunissa. Hän kai tulee pian. Milloin tullenee äiti? Kyllä Sinun täytyy tulla kuukauden lopussa, sillä kyllä minun täytyy ainakin eduskunnalle pitää pienet juhlat, jolloin kutsutaan myös entisiä ministereitä. Savenajo täytyy toistaiseksi suorittaa päiväpalkalla, sillä eihän miehet sillä elä, jos on jäässä kovin.
Kyllä oli hirveä Aksilan Antin kuolema. Oikein säikähdin, kun näin, että Nivalassa hautautunut mies savikuoppaan. Muistin Ransun kolon. Wieläkin saat niitä varottaa pitämään pönkiä kovasti, sillä se katto on hyvin ohut. Kirjeestäsi huomaan, ettei kirjeeni joudu sinne sunnuntaiksi kuten toivoin. Karinajo ei liene alkanut, mutta ohjeeni on tarpeeseen sitten, kun siihen käytte. Tukinhakkuu saa siirtyä karinajon jälkeen. Toivottavasti siihen mennessä saan tietää kenen ”taksa” tämä on, jonka sain tänne. Ottakaa nyt myös Jyrkän myllyltä taksa. Sievissä oleva saha on Ylivieskassa ainakin maksanut parhaiten ellei tämä ole niiden niin hankin minä sen tänne ja vertaan tähän. Kyllä minä sitten päätän kenen kanssa ryhdymme kauppoihin.
Nyt alkaa minua huolettaa veroilmoitukset ym. vuoden alussa ilmaantuvat isän huolet, joita ette kykene hoitamaan. Kysy Olkkoselta milloin ilmoitukset pitää tehdä. Minulla on luultavasti siinä raamatun oikealla puolella kopio viimevuotisesta, jonka avulla on helppo tehdä uusi. Mutta lisäksi tulee palkkani ynnä muuttuneet saamis ja velkasuhteet, joita ei tunne muu pennilleen kuin minä. En ehdi nyt enempää. Sydämelliset terveiset kaikille Isältä”