Kirje 1926-3-20, Helsinki

Rakkaimpani! ”En voi tulla ennen pääsiäistä kotiin. Koettakaa nyt hoitaa parhaan ymmärryksenne mukaan asioita. Mitä lankkujen ja lautojen sahaukseen tulee, täytyy niitä hankkia verrattain paljon. Uusia rakennuksia ei tehtäne, vaan entisiä täytyy kunnostaa. Niitä latvapuista sahattuja lautoja saisi viedä talvella Mehtälään, sillä Mehtälän vintti täytyy jakaa osiin, että pääsee paremmin rappusia kulkemaan. Täten saadaan asuntoja, vaatesäiliöitä ym. Annan Weikolle ohjeita puiden pituudesta ym.Olipa omituinen muoto Matti Ojan kinkereillä. Tietysti ystävät ovat tähän kehottaneet. Olen hyvin levoton sen meidän navetan katon suhteen. Pitäkää huoli, ettei sitä hanget rasita. Myös luuvan Mehtälä ristipäätyjen suhteen. Wuorela ei ole kirjoittanut minulle Kannuksesta käynnistään. W. Ylitalo on surkeassa pulassa on pyytänyt monta kertaa rahaa, vaan en voi antaa kun menee varmasti ikuteille. Kumminkin lupasin sen tyttärelle 1000 mk. Se pääsee keväällä seminaarista ja sitä maksaa. Mitä siihen sonnin myyntiin tulee, niin tuntuu ostajakin ymmärtäneen, ettei se ole tavallinen mullikka. Kantakirjoihin otetaan semmoisiakin, kun Ilonen, jos vain lypsy riittää. Se on kyllä kaunis sonni, ettei meillä ole koskaan ollut. En muista Ilosen lypsyä. Siitä Etanan sonnista tulee Kapteeni N:o 2 . Jos Etana on parempi Ilosta niin myydään Ilosen sonni 1300 markalla vaan muuten Etanan sonni 1000. Luulen siitä tosin tulevan isomman ja mahtavamman, mutta tutki nämä molemmat sukujuuret tarkoin. Tervehtien Kyöstisi”
Rakkaimpani! ”Jotta et jäisi ilman lauantai-illan tervehdystä, niin kirjoitan muutaman sanan. Ensiksi sanon sen että hallitukseni horjuu sisään päin, sillä alempi palkkaisten virkamiesten palkkojen korotukset tahtoisivat kokoomuslaiset ministerit antaa esityksen eduskunnalle ja me ottaisimme asian vasta syksyllä. Minä haluaisin sen ilma ulkonaista pakkoa hoitaa vähällä rahalla, vaan kun ml. ryhmä on sitä vastaan, niin vastatkoon myös seurauksista. Nimeni kyllä kuluu, ja hallitukseni kaatuu, mutta jäähän mies. Näin saisin vapaan kesän ja aikaa kerätä voimia tulevia tehtäviä varten. Käyn tyynesti kohtaloani kohti, sillä minunhan käy hyvin, jos pääsen luoksenne. Tässä se O:n paikka muistuu mieleen, vaan niin lienee parhain silloinkin. –
Neuvottelemme juuri palkka-asiasta kun tätä kirjoitan. Uhkaavalta näyttää. Olen varma, ettei ml tee nyt palvelusta maallemme. Mutta heillähän onkin taktiikka pääasia. Minun mielestä täytyisi olla uskallusta hoitaa asia, jonka oikeaksi katsoo, mutta en vasten ryhmän halua sitä aja. En ehdi enempää. Lämpöinen saunatervehdys Kyöstiltäsi”