Kirje 1926-3-4, Kotona

Rakkaimpani! ”Kiitos kirjeestäsi. Nyt on meillä Wuorela. Weikko nouti hänet Iskulla asemalta. Kentiesi on hän komea, minun komea ei hän ole. Hän on juuri kuin Ahon isäntä Salonen. Mutta muuten hän tekee miehen vaikutuksen ja luulen, jos hän tulee meille, ei hän työtä pelkää. Ensin juotiin kahvia ja sitten he Weikon kanssa söivät aamiaista. Ja nyt he lähtivät Iskulla Mehtälään. Saa nähdä mitä hän tuumii Mehtälästä. Hän muistuttaa paljon isäänsä, vaan on puisevampi.Nyt on torstaiaamu, sillä en eilen saanut tilaisuutta jatkaa. Wuorela oli oikein ihastunut Mehtälään ja hän sanoi; mielelläni tulisin jo tässä kuussa, että tutustuisin talon tapoihin. Ja niin sovimme, että jos hän heti tulee meille kuin äitinsä tulee Pieksämäeltä. Weikko piti hänestä myös.
Tänne tuli Irja Saalasti. Puhunko hänelle sinne tulosta? Härkönen sanoi olevan tukkia asemalla 150 kpl ja arveli, että siinä on kolme vaunulastia. Ne saa hyvin mitatuksi, sillä hirsi on aina varvin välissä. Nämä puut ovat kuusia ja oksasia, jotka varjostavat metsää. Arvikin on hakannut aina, kun Markku ei ole ehtinyt ja Härkönen pitää enempi Arvin hakkaamista. Arvi on pyytänyt oksia koota itselleen ja siellä onkin jo Arvin pikku tyttöset kelkalla vetäneet kotiinsa meidän luvalla. Laitos Aaku oli myös pyytänyt saada kerätä oksia, vaan sille emme ole vielä luvanneet ennen kuin sanot miten menettelemme. Millä hinnalla saa myydä ohran ruumenia, sillä meidän lehmät eivät niitä syö ja niitähän on paljon Mehtälässä.
Niin lähetimme vähän liian paljon rahaa, sillä henkivakuutusmaksu tuli juuri, vaan säilyyhän se siellä. Muhjalan kouluhuoneessa seinille pantiin pahvit. Koetimme pikku Oskaria saada ne panemaan vaan hän oli viety Karvoskylälle pitemmäksi aikaa niin Niilo ja Kalervo ne pani sitten yhtenä päivänä.
Rahapula tahtoo vaivat, sillä sähkö ja puhelinmaksu ja työmiehetkin tahtovat. Juholalta täytyi noutaa 1000 mk, että saatiin lapsille matkalle 500 mk. Possua emme ole vielä muuttaneet rahaksi, sillä koetamme sen painoa vielä lisätä.
Katrin koulu alkaa tänään. Saa nähdä asuuko opettaja nyt pappilassa, sillä ruustinna oli häneen vähän väsynyt vaan kuulin, että Lehtisen ottaisivat hänet mielellään kotiinsa asumaan ja sittenhän se järjestyisi hyvin. Vien tämän postiin, sillä täällä kamarissasi tulee kylmä, vaikka raasu palaa takassa ja ulkonakin on vain 5 astetta kylmää. Heinien paalitusta ei ole vielä aloitettu. Korkein Sinua suojatkoon. omasi”