Kirje 1926-3-8, Kotona

Rakkaimpani! ”Se entinen tasainen kulku täällä on. Samppa koetti olla tilissä vaan tahtoi enempi kuin 12,50 päivältä. Sanoin, ettemme voi maksaa, kun emme isännän kanssa ole sopineet. Hän heitti ja aikoi Sinulta pyytää lisää. Kehotin hänen hakemaan toista tienestiä. Se ei parane. Jyrkässä maksetaan vain 3 mk tunnilta. Sehän ei ole yhtään kummempi palkka tuskin senkään arvoinen. Maksoimme 15 saven luonnista.Kirjoitan karjasta toisten. Se ikävyys on, että turnipsit ovat jäätyneet. Ne valittajat eivät ole käyneet vielä mitään kysymässä. Luulen, että se Antti on kaikesta hyvin perillä, koska sanoi, että se ainoa hämäryysi oli, ettemme ymmärtäneet lakipykälää ja sen miehen joka on perinyt rahat puistaan on vienyt 10,000 mk pankkiin ja meidän muiden puut ovat takavarikossa valtiolla, jotka emme perineet vielä rahoja.
Olen kuullut sen Alopaeuksen elämästä yhtä ja toista. Niin loisteliasta se on ollut, ettei tulot ole riittäneet, vaikka se kuulu karja tuottaneen paljon. Minulla on niin paha luulo kaikesta karjasta. Se Kolin hommaama sonni Savosta toi kesken poikimisen Maliskylälle ja siitä tulleet lehmät on järjestäin kaikki huonoja. Purolan emäntä kertoi Jussilassa oli kerran Heikkilästä sonni ja siellä käytettiin meidän kahta lehmää ja niistä vasikoista tuli hyviä. Kaksi kertaa kun oli poikinut pakkasi niihin poikimakuume. Ämpärillä niitä käytiin lypsämässä. Vaan loppu oli ikävä, sillä möyrytauti hävitti toisen ja toinenkin sai turmion. Ensi kirjeessä annan tietoja karjasta. Lämpöinen tervehdys omaltasi”
Rakkaimpani! ”Kiitos kirjeestäsi. Otso ei ole vielä toiminut, joten en osaa vielä sanoa mitään sen käyttökelpoisuudesta. Wuorela ei ole vielä käynyt. Täällä on kova suvi. Kartanolla on kumma kävellä, kun jalka menee syvemmälle, niin tulee vesi vaan se johtuu navetalta tulevasta ja räystäiltä tulevasta vedestä.
Lauantaina ei oltu metsässä. Härkönen kävi Pyryllä kaksi kertaa, sillä pelkäämme että pilaantuu tiet. Viime yönä ei satanut ja tuuli oli ankara ja 1 aste kylmää. Penssarin Ransun jalalle oli savikololla pudonnut saviteli. Keskiviikkona hän kävi lääkärissä vaan emme ole kuulleet mitä lääkäri sanoi. Itse hän uskoi, että se on sijoiltaan pois kun ei kärsi astua. Myllykankaan Väinö on siellä nyt ajomiehenä. Siellä nyt suvella on ruvennut päältä juoksemaan vettä ja Ransu on esittänyt, että jos saisi toisen hevosen niin viikossa tulisi se savi ajetuksi ja hän sieltä ottaisi lisää miehiä. Taidamme sinne lähettää toisen hevosen, että Kimo raukkakin vapautuisi tuosta yksitoikkoisesta työstä. —