Kirje 1926-4-15, Nivala

Rakkaimpani! ”Nyt on lauantai. Meinasin saada tämän aamulla postiin, vaan en osannut sanoa, miten kaikki työt oikein menevät. Nyt käväsin katselemassa. Weikko meni Mehtälään. Harjoittelijat ovat äestämässä Korpihaalla saveja. Eljas kävi Iskulla meijerissä ja nyt vetää heiniä ja olkia ja siten ovat parina Hälelä, Pyry, Janne ja Ajo. Pyry ja Jänne eivät oikein sopineet, sillä Jänne käveli edellä vain näin järjestettynä sopivat mainiosti. Jousi ja Itu ovat tallissa. Jalka Jousella on kääreessä vaan Itu ei tarvitse käärettä. Saa nähdä milloin ne uskaltaa panna pellolle. Kauramaa on niin märkää, että Härkönen sanoi sen miestä upottavan. Joella käymme huomenna ja sinne saattaakin mennä ennemmin kuin maantien taka.Kyllä Härkönen koettaa tosissaan tehdä työtä ja johtaa vaan miten saa tottelemaan. Sitä en tiedä oikein. Harjoittelijat näyttävät melko hyviltä. Weikko ja Martti korjasivat pajan vaan sanoivat, että oli niin laho, että panivat uudet niskat ja uuden katon laudoista. Seppää emme ole vielä saaneet. Weikko on käynyt kysymässä vaan ei ollut kotona. Hän on nykyään Sarjanperän Onnelassa seppänä. Tämäkin suututtaa, kun aina lupaa ja ei tule. Weikko kävi tuossa pyörähtämässä ja sanoi, että Wuorela tuo riukukuorman ja vie kylvökoneen asemalta ja pöyhimäkonekin on tullut. Nyt ajoivat kartanoon. Tänään sanoi Wuorela jo viskelevänsä kauroja peltoon. Ei hän sentään viskele vaan kylvää sillä uudella koneella.
Weikko on nyt päättänyt ostaa sen ruunan Haapalasta. Siihenkin menee 2700 mk, joten kassamme on melko kuiva. Ja se Muuruvesi ei ole lähettänyt 703 mk vaikka silloin heti panimme sen kirjeen, jonka käskit. Nyt nousi synkkä, musta pilvi ja ukkonen jyrisee. Saa nähdä tuleeko kova sade. Nyt jyrähti pari kertaa kovasti. Puhelin aparaattikin kilahteli ja vettäkin satelee hiljalleen. Emme nyt saunaakaan, kun keskiviikkona saunasimme. Panemme nukkumaan aikaseen, sillä minä olen saanut ankaran yskän, joka valvotti. Weikko on vielä tallissa vaan aikoi Sinulle kirjoittaa.
Sunnuntaiaamuna. On kaunis ilma. Varjossa näin aamulla 8 astetta. Koko luonto näyttää heräävän, voi miten ihanaa on kaikki. On niin kummallista tämä ihmiselämä. Hetken näyttelemme täällä osaamme ja sitten poistumme. Minne?-
Kunpa tämä kylvönteko saataisiin hyvin menemään. Waan pitäisihän mennä, kun saatiin uusi hevonen. Pidän minäkin tästä hevosesta ja Weikko on iloinen. Sen traktorin jäähdyttäjän tilaavat sieltä Ylivieskan konepajasta, sillä Weikko sanoi sitten tulevan sen pikemmin.
Kyllä Wuorela koettaa tosissaan touhuta vaan onko silmää nähdä ympärilleen. En ole käynyt Mehtälässä vielä aina aijon kyllä, vaan hevoset eivät jouda ja Weikon täytyisi olla joka paikassa. Eikö isä tois kesäkartiinit saliin 20 m, sillä sali näyttää niin synkältä kesällä. Wieno käy ostamassa heti. Isän kamarin kartiinit saavat olla samat kuuin talvellakin. Korkein suojatkoon Sinua omasi”