Kirje 1926-6-15, Helsinki

Rakkaimpani! ”Kuopiossa meni paremmin kuin osasin aavistaakaan. Kaikki luulivat käytävän hallituksen kimppuun, mutta noin 400-500 suuruinen kokousyleisö otti minun ”ablooteilla” vastaan, kun menin puhumaan. Samoin lopetettuani. Se tuntui ihmeelliseltä. Ja muutenkin osoittivat minua kohtaan tavatonta huomaavaisuutta.Weikolta ja Wienolta sain tänään kirjeet. Weikko on viety leirille heti. Hyvin hän sanoi voivansa. Tietysti hän on antanut osoitteensa kotiinkin. K.T.R.2 patteri 26 Perkjärven tykistöleiri. Ei kuulunut olevan yhtään tuttua miestä. Wähänahon Hannes oli käynyt katsomassa.
Huonekalusto ei ole vielä valmis. Käskin lähettää mahdollisimman pian. Lisää en tuolia tilannut, sillä niillä jo voi istua 9 ja jos vielä on 2 nojatuolia muuta, niin ei kohtuudella enempää mahdu meidän saliin.
Lienettekö saaneet työväkeä kesannon muokkaamiseen. Mitä palkkoihin tulee, niin maksakaa 5-20 mk päivältä. Panen mukaan piirustuksen siihen aittaan. Koetin selittää Iisakille ja Härköselle, vaan pelkään kuitenkin tuleeko siitä tarkoitukseni mukainen. Oli ikävä kun en ehtinyt tehdä nauloilla rimoista mallia, etteivät rakentajat olisi päässeet erehtymään. Pelkään, että piirustukseni myöhästyvät. Mutta on tässä ohjeita, jotka eivät myöhästy. Sitten Mehtälään pitää viedä viikate, että saisivat niittää aina tukon heiniä Wesalle ja Harkolle. Tämä on välttämätöntä. Ehkä Kalervo käväsee siellä. Lannanajo lienee käynnissä. Käyttäkää tyttöjä myös pellolla hajottamassa. Ellei ole kyllin miehiä, niin voisitte ottaa jonku naisenkin sinne. Muhjalan ahde lienee kylvetty vihantarehuun. Juhannusviikoksi ei viitsi ottaa uutta väkeä, vaan vanha täytyy pitää, jotta saadaan työt tehdyksi.
Tulen aattona kotiin ja olen ne 2 päivää, jolloin voin antaa ohjeita kovasti. Antakaa hevosten olla päivät paremmassa syöttöhaassa ja yöt Kivisaarella. Tiedusta nyt heti karjakon oloa. Ellei määrää palkkaa, kysy käykö 5000 mk. Pois ei sitä päästetä vaikka vaatii 6000 mk. Hoida nyt ennen lähtöään tämä asia selväksi. Terveiset Kyöstiltäsi”