Kirje 1926-8-14, Helsinki

Rakkaimpani! ”Björckenhein vastasi minulle heti ja ilmoitti erään Lyyli Mäkisen Asikkalasta lupautuneen tulla meille karjakoksi. Kuluu olevan parhaita oppilaita iältään 24 vuotta. Kaikilla oli jo paikka, mutta B. oli saanut yhden kotiinsa aikovan ottamaan paikan. Entistä suurempia palkkoja emme maksa.Älkää nyt hätäilkö ohran ja kauran kanssa, kun on näin kauniit ilmat. Tammala joutuu pian, mutta Korpihaan ohra ja kaura vaatii päivän paistetta. Pelkään, että rukiin kanssa hätäilemme liikaa, mutta minun on siitä vastuu kannettava. Mehtälässä olisi nevaruis niitettävä. Hipaskaapa Kalervon kanssa isäntää ohjaamassa.
Sano Härköselle terveisiä, että minä kehotin pysymään sängyssä kunnes voi vaaratta nousta ja sittenkin on valittava töitä. Tietysti panette nyt Taulun työnjohtajaksi. Poikien raportit otin mukaani. Sano niille, etteivät kaipaa. Tänään ostin aittaan lukon. Tuskin viitsin sitä rautatiepakettina lähettää, joten kehotan laittamaan siihen munalukon, joka vastaisuudessakin saa olla nykyaikaisten lukkojen kielen päällä. Paras olisi jos seppä korjaisi sen eläintenhoitajan lukon, sillä semmoista ei saa rahallakaan. Helsingistä ei saa muita kuin semmoisia kun on kalustoliiterissä.
Tänään ostin äidille pukukankaan. Toivottavasti tulee siitä oikea puku, etteivät jää sääret eivätkä käsivarret paljaiksi. Koristetta en ostanut kuin palan silkkiä kaulusta ja hijansuita varten. Saanetko siellä teetetyksi, että joutuisi Kuopioon mukaasi. Jos tarvitset lisää kangasta tai muita tarpeita niin kirjoita heti. Mielestäni ei se ollut kallista a`95 mk/m kun on 1,4 m leveää. Saanet sen samassa postissa sillä vein sen heti postiin. Ellet luota Maikin taitoon, niin tiedusta onko Ylivieskassa tai Haapajärvellä kunnollista ompelijaa ja käväse siellä. Mutta ehkä Maikki onnistuu, kun on tullut niin tekijän malliseksi (Ei vainkaan).
Nyt taas kirjoitan oikeita asioita. Mielestäni sinun olisi pitänyt panna Niilo maalarille toveriksi, sillä kyllä hän valmista maalia olisi pykkinyt ja maalarit ovat liian kallispalkkaisia rapaamaan entistä pois. Siihen kelpaa kuka tahansa. Erkillä korjauta se ovi tai olisiko paras tehdä uusi. Nikkari se on parempi kuin maalari. Mehtälän tupaa ja Muhjalaa emme raskine nyt maalata. Mitä siihen toiseen maalariin tulee, niin luulisin sen kannattavan viedä Ouluun laittamaan ne huoneet, sillä siellä ottavat maalarit 7 ja 8 mk tunti. Tietysti sitten vasta kun lapset ovat siellä. Kalervolle terveisiä, että molempiin taloihin on laitettava kaksi auraa kuntoon, että saa kahdella parilla aurata. Ellei vanhoista tule, niin täytyy ostaa yksi uusi. Kolme lienee entistä. On siellä neljäskin vaan ei taida tulla siitä enää. Riennän asemalle tuomaan taas nämä terveiset Isältä”