Kirje 1926-8-20, Nivala

Rakkaimpani! ”Kiitos kirjeestäsi. Täällä on sadellut aika lailla. Kasakoita ei ole ollenkaan. Omat miehet laittavat myllyn patoa. Kalervokin on siellä ollut ja lujasti, että tunnit tahtovat jäädä pitämättä. Seppää emme ole saaneet vielä, vaikka Kalervo on kolme kertaa hakenut. Kyllähän aurojakaan ei saada kuntoon, kun hän ei tule. Mehtälässäkin tarvitsevat toisen auran, kun eivät voi nyt leikata. Wuorela menikin eilen katsomaan Pieksämäelle sitä tilaa. Wuolle on nyt työnjohtajana. Sielläkään ei ole nyt kasakoita ja parempi onkin päästä vähemmillä työmiehillä.Härkönen on yhä kipeänä. Kääreiden vaihto kahden tunnin kuluttua ja lääkkeiden anto aina välillä, joten täytyy meistä aina yhden olla, kun diakonissa on poissa. Kuumetta on vielä ja vettäkin keuhkoissa. Oli se ikävä, kun hän näin kauan joutui sairastamaan.
Maalarit maalavat ahkerasti ja Niilo sivelee myöskin. Kyllä se olisi ihanaa, että pääsisit kodin kautta, sillä niin paljon olisi näkemistä ja johtamista. Kuka nyt tuopi Iskun Kuopioon, kun Härkönen on sairaana. Saithan ne Tampereen sotkupaperit, sillä panimme ne kaikki isän hoidettavaksi. Karja vietiin jo Mehtälään. Karjakko pyysi todistusta, sillä Orismalasta oli heti ilmoitettu, että tänne tulee Lyyli Mäkinen. Ihmisillä on täällä vielä paljon ruista leikkaamatta. Eikä se tule siitä siihen. Aivan samanlainen on jyvä kun silloin kuin yhdessä katselimme. Karjakko toi kirjeen postiin vietäväksi. Olisi mukava tietää mitä hän sanoo.
Woi tule kodin kautta. Rahaa täytyy lainata, sillä kassa on tyhjä ja lapsille on laitettava kaikenlaista. Jumala suojatkoon Sinua. omasi”