Kirje 1926-8-26, Kotona

Rakkaimpani! ”Nyt näyttää tulevan pouta, vaan ilmakin on jäähtynyt, koska viiden aikaan aamulla ei ollut kuin 4 astetta lämmintä. Eilen oli satamatta niin kauan, että heinänsiemenessä käytiin ja sarkojen päät ja sivut aukomassa. Et muistanut sanoa, missä muualla aurataan, sillä tiistaina tuli Joella auratuksi kaikki mitä olit määrännyt. Ajattelimme sitä maantien takana olevaa soukkaa vainiota, joka nyt on ollut syöttönä, sillä siitä eivät tykänneet lehmätkään syödä.Pauliina ei tule lapsille Ouluun emännäksi. Ja nyt olemme kaikin miettineet, että Wieno menisi eikä lehmää pantaisi mukaan. Wieno ei jaksa vielä lukea, sillä tunnen sen niin hyvin, vaikka hän ei ole siitä ennen puhunut kuin tämä tuli kysymykseen. Luulen, että tämmöinen omintakeinen toiminta pakottaisi hänet irtaantumaan omasta itsestään, jossa hän vain näkee heikkoutta ja saamattomuutta. Voimmehan sitten muuttaa, jos näyttää, että hän ei jaksa.
Kalervo on niin innostunut tähän, että on aivan haltioissaan, miten hyvä se olisi hänelle ja kaikille lapsille. Kalervo antoi lääkärin tutkia rintansa, kun siihen toisinaan pistää. Lääkäri sanoi, sydän on heikko, olette liian raskasta nostaneet ja ponnistaneet, nyt täytyy olla varovainen ja lääkettä hän antoi. Kalervo sanoi, että onpa hyvä kun pääsee Ouluun levähtämään. Niin emmehän ota Kalervoa pois Oulusta, vaan annamme hänen käydä 5 luokkaa ja jos Wieno menisi niin ei ehtoja tulisi.
Härkönen taidetaan tänään viedä Ouluun, sillä se sairastus tulee niin pitkäksi. Olen niin tyytyväinen, kuin en ole Kuopiossa, sillä kyllä se olisi ollut väärin. Jumala kaikessa kanssasi Lämpöinen tervehdys omaltasi”
Keskiviikkoiltana. Kiitos kirjeestäsi. En nyt voi olla kotoa pois niin kauan, kun maalarit ovat. Sitten voin olla ulkotöissä vaikka aamusta iltaan. Neuvon vain Mirjamin keittämään. Lähden väen mukana, sillä nyt ei ole mitään puuhaa kotona. Koetan tämän muistaa. Henna onkin kulkenut leikossa nämä kaksi päivää, kun lapset ovat pois. –
Kysyit tytöistä. Aliisin sisko tulee Aliisin tilalle. Nanni kuului katuvan, kun silloin kieltäysi. Iida koettaa hommata Nannin puolesta. Vaan nythän ovat kaikki tytöt, jos vain Annu selkänsä vuoksi voi olla, sillä hän kuului epäilevän josko hänen selkänsä kestää kantaa raskasta. Otan siitä selvän.
Torstaiaamu. Tammalan ohrat ovat nyt katon alla. Eilen rupesi tuulemaan kovasti ja nytkin vielä tuulee, joten ei ole kastetta. Rupeamme heti rukiita kokoamaan. Seppäkin on iloisen näköinen ja sanoi, me saamme siitä koneen ja uuden koneen. On se mukava. Kutsun nyt Wuorelan tänne ja puhun hänen veljestään, sillä tuntuuhan, ettemme anna traktoria Niilon käytettäväksi, vaikka Weikko aina kiitti, että Niilo hoitaa hyvin koneen. Ja siinähän ei ole vielä niitä päristimiäkään ja pyydän nyt sen Wuorelan monttöörin sitä katsomaan. Jos saisimme tällä koneella rukiit puiduksi ja Tammalan ohrat, niin sittenhän saisimme elot katon alle. Maalarit tekevät ovia. Korkein suojatkoon Sinua”