Kirje 1926-8-30, Helsinki

Rakkaimpani! ”Nyt olet yksin, kun taivaan lintu lapsien lähdettyä. Kyllä se tuntuu tännekin hyvin kummalta. Ja sinulle vielä kummemmalta. Kirjoitin Wienolle Ouluun ja suunnittelin sen emännyyttä ehdollisesti kuten teillekin. Rahaa lienet heille hankkinut, sillä huonekalujakin ainakin tuoleja täytyy heidän ostaa. Kyllä minusta tuntuu, että se pitäisi saada järjestymään ilman Wienon sinne jääntiä. Warmasti se olisi hyvä ainakin toisille, mutta kyllä Wieno rupeaisi siitä myöhemmin kärsimään itsekseen. Ja minä pelkään tulisiko hoidetuksi itseään, kuten välttämätöntä on. Kyllä minun pitäisi saada kävästä siellä, mutta en pääse ennen kuin eduskunta menee pois täältä.Totta kai Iisakki on puutöissä. Ei saa häntä muissa pitää. Tietysti olisi hän hyvä sepän toveri, mutta navetan katto pitää saada kuntoon, jos vain hänellä on toverit siihen. Isonkosken miehen pysyisivät siihen ilman Iisakkia. Rysky on nyt korjattava, sillä uusi maksaa tuhansia. Björkenheim tuli juuri luokseni ja kehui neiti Mäkistä reippaaksi tytöksi. Sydämelliset terveiset Kyöstiltäsi”
Helsinki 31/8 Rakkaimpani! ”Eilisessä kirjeessäni mainitsin Björckenheimin vierailusta. Hän kertoi hänen olevan vilkas ja iloinen mutta hyvä ja siveellinen. Olihan se kaunis lausunto. Hän ylisti myös erästä työnjohtajaa meille. –
Weikko ei ole kirjoittanut. Jos Teuvo tulee meille, niin tietysti otatte työhön. – Se renkien kohta minua huolettaa. Mitä ajattelet nyt Taulusta, kun yhdessä olette isännöineet. Olipa hyvä, että rukiinoras varttuu. Kovin tulin alakuloiseksi, kun kuulin miten paljon siementä on pantu, mutta toinnuin.
Kirjoittelen tätä myöhään illalla. Toivon aamulla kirjettä, vaikka on ollut lähtökiireet. Maalarien kanssa taitaa tulla ikävä tilinteko, kun työ kestää niin kauan. Lupasin sille maalarille 4 markkaa tunnilta. Mutta nikkaroimisesta ei niin paljon makseta. Ehkäpä eivät vaadikaan.
Huomenna tulee eduskunta. Saa nähdä mitä ne nyt tuumivat. Minussa on taas niin maahenki vallalla, etten pahastuisi vaikka menisi nurin. Etkö voi mitenkään järjestää sitä emännyyttä, että voisit myös isännöidä so. liikkua vapaammin. Kun maalarit menee, niin huoli tosin vähenee, mutta kyllä sinun täytyisi saada käydä työmailla ja Mehtälässä. Järjestä niin että Tähti lyödään kenkään ja sillä kuljetaan meijerissä, että saa Polkalla, jolla on ollut helppo kesän aurata ja tehdä muita hommia. Luultavaa on, että nyt leikon vuoksi ei joudeta auraamaan ollenkaan. – Odotan huomenna tietoja kotoa. Sydämelliset terveiset Omaltanne”