Kirje 1926-9-19, Nivala

Rakkaimpani! ”Kiitos kirjeestäsi. Wielä on rysky meillä vaan huomenna maanantaina se viedään Mehtälään. Se on nyt puinti käynyt tosi hyvin. Lauantaina saatiin ohria 90 säkkiä ja sähköä on ollut keskeytymättä nämä kaksi päivää. Rysky menee tosi sievästi ja puhdistaa hyvin. Olen sitä mieltä, että panen Iisakin ryskyn mukaan niin kuin kirjoititkin ja hän sitten vähän on siellä ohjaajana. Meillä alkaa täällä tiukka perunannosto, sillä joka aamu on jo maa jäässä. Käyn Mehtälässä jos suinkin vain pääsen, mutta pääsyni on nykyään hyvin huonoa, kuin kotihommatkin ovat niin hajallaan. Wettä on aina väliin pirahtanut ja kylmä tuuli puhaltanut pohjoisesta, joten nuo pisarat eivät ole kastelleet viljoja. Olin lauantaina vähän aikaa panemassa kuormia Korpihaalla, kun oli niin kova tuuli. -En saanutkaan tätä postiin nyt pyhäaamuna, sillä Kalervo yhtäkkiä 1/2 9 pirahti eteeni. Kyllä se oli tosi yllätys. Hänen täytyy mennä Kolomaan Eetun juopumusasiaa todistamaan Haapajärven käräjille ja se asia 20 päivä esillä. Tuntuisi niin mukavalta, kun yksikään lapsi olisi kotona. Meillä on vielä seppä, sillä tuulimoottori on ruvennut niin oudosti panemaan niin Kalervo ja Niilo menevät aamulla heti ylös ja ottavat irti sen osan, joka ennenkin lenkkasi ja laittaa nyt sen kuntoon, ettei talvella tarvitse kajota. Nyt tänään on ollut ihmeen kaunis ilma, kunpa saisimme perunat ylös. Olgan sisko Pietä kävi meillä ja hän tulee nyt ensi vuodeksi meille. Sitten Annun kanssa teimme sopimuksen, että Nanni jääpi ja Annu lähtee pois. Kerron sitten kaikesta, kun tapaamme.
Sitten vielä olemme Kalervon kanssa puhuneet Wienon olosta siellä ja Kalervo oli sitä mieltä, että se lopulta rupeaa Wienoa rasittamaan, kun aina täytyy olla sama tahti ja vielä on kiire pyykkipäivinä. Kysyin miten Martikaisen on. Hän on mukava ja hyvin hiljainen ja vaatimaton, ei ole ollut yhtään yötä ja Kertun kanssa aina voivat verrata käännökset ja laskut. Siitä on vain pelkkää apua eikä ensinkään haittaa. Siis sekin on hyvä. – Puhui Stenrothin Lyylille lähtisikö hän Ouluun, johon hän heti myöntyi. Sanoin tämän ennakolta, jos asiat niin kääntyvät.
Minua taas vaivaa unettomuus, sillä kaikki asiat haaksena hyökkäävät kimppuuni. Miksi aina toisinaan nähdä kaikki asiat suurennuslasin läpi. Kalervo meni nukkumaan, sillä huomenaamulla 1/2 9 hänen täytyy mennä H-järvelle. Minäkin menen nukkumaan Hyvää yötä. Taivaan Isä suojaa meitä. Hän on käskenyt olla meidän juuri tällä paikalla. Hastin Matti on kuollut lauantai-iltana.
Maanantaiaamu. Ilma on mitä ihanin, lämmin ja aurinkoinen. Voi jospa nyt tulisi kauniiden ilmojen vuoro. Rupeamme tänään aukomaan perunapeltojen päitä. Ei Taululle ole tullut mitään kirjettä sieltä paikastaan, johon hän lupautui. Woi kun olisi joku liukas mies, joka myisi kaikki mitä olemme suunnitelleet. Kalervo ja Niilo ovat moottorista päästämässä ruuveja irti. Kunpa ei tulisi vahinkoa. Korkein johtakoon työtäsi omasi”
Helsinki 20/9 26 Rakkaimpani! ”Kylläpä menee liian syksyyn sen Mehtälän puinti. Jos tuon arvasin, niin olisi koetettu saada kotiin Kalervo tai Mehtälään oman traktorin eteen Mehtäperän kone. Mutta nyt mennään omin vehkein eteenpäin, kun on kerran näin pitkälle mennyt. Kun Mehtälän puinti kestää ainakin 2 viikkoa ja siellä on aurausta niin täytyisi järjestää siten, että auraavat samaan aikaan. Silloin pitäisi viedä sinne vielä Riemu elon ym. ajoon ja Iskulla ajatat sieltä jyviä kotiin. Toinen saa Tuomaalan kanssa aurata kotona ja Joella. Kun Riemun vie Mehtälään niin ehkä Iskun voi ottaa kotiin Niilolle ajettavaksi. Silloin voisi Niilo olla Idulla jyvien ajajien mukana ja saisi ajaa heiniä ym. kotiajoa, vaikka kyllähän Idulla voi reellä ajaa siellä eloja. Lue Wuorelan kirje ja mene järjestämään se karjanhoito, sillä Wuorela sanoi, ettei ne ole 6 tuntia päivässä nevalla. Joutuvat aamuin vasta läheltä 10 ja illalla palaavat heti 4 jälkeen.
Kirjoitin lapsille. Minua suututti, kun nuorisoseuralaiset Kalervon Oulusta sinne käräjille haalasivat, niin kuin ei niitä renttuja olisi muut nähneet. En ehdi enempää. Syd. terveiset Kyöstiltäsi Huomenna kirjoitan lisää”