Kirje 1926-9-22, Helsinki

Rakkaimpani! ”Kiitos kirjeestäsi! Olen kirjoittanut joka päivä ja hoputtanut sinne tänne, vaikka tiedän sinun liiaksikin rientävän. Älä nyt köyki siellä perunamaalla, vaikka tiedänkin sinun siellä käyvän monesta hengestä. Jos lauantaina on vielä perunannostoa niin pankaa ainakin kaikki pojat pellolle.En olisi sinulle tuota ristiä suonut, minkä tulonsa tuottaa. Olisivat edes vähän myöhemmin tulleet (Kertun luokkatoverit). Wienokin aivoskeli tulla avuksi. Jos tulee, niin etkö lähetä sen Lyylin avuksi sinne. Pelkään tosin hänen lähettämistä hänen itsensä tähden, mutta uskon hänen kyllä parhaansa koettavan lasten suhteen. Se Wienon terveydenhoito täytyy nyt ottaa niin vakavasti kun on mahdollista. Ellei siellä ole tullut apua, niin täytyy tulla tänne. Olen hänelle näin kirjoittanut. Jos arvaa sinun puhuneen niin ei haittaa, sillä olenhan isä.
Mehtälän työt täytyisi nyt saada menemään suunnitelmien mukaan. Laita sinne käymään Iisakki, ellet itse pääse, että laittaa puintiin kyllin väkeä, jolloin pääsevät kahdella parilla auraamaan. Muuten eivät tule maat siihen kuntoon kuin asia vaatii. Olenhan takonut Wuorelan päähän tätä kahdessakin kirjeessä vaan en tiedä riittääkö toimi. Pidä myös huolta, että jyviä ajetaan kotiin, niin paljon kuin mahdollista. Jos tarvitsevat lisää hevosia, niin annatte. Teihin luotan kovasti, mutta Mehtälän töiden suhteen olen levoton. Ellei täksi viikoksi ole saatu ehdottamaani järjestystä, niin ainakin maanantaina täytyy saada kuntoon.
Kotona soisin teidän maanantaina voivan joutua lahtiin tahi se siirtyy kolme viikkoa, josta on vaan pelkkää vahinkoa. Etkö voi saada Juho Wuoren ja Niemen Iisakille toveriksi. Tiistaina kääntyy kuu alalle. Silloin voisi kyllä myös teurastaa, jos maanantaihin siirtyisi eläinten tuonti Mehtälästä. Teurastuta 4-5 omaan ammeeseen. Kyllä arvaan olevan vaikean tähän ehtiä, mutta toivon sen toteutuvan, kun otat asian siltä kannalta. Kirjoita lappu joka päivä, sillä on niin kovin mukava saada aamulla kirje ennen työhön lähtöä. Lauantaiksi menen kai Konnunsuolle ja sieltä Wiipuriin Weikon luokse.
Jos Wieno tulee kotiin, niin etkö tule tänne hetkeksi levähtämään ennen kuin tulee väen muutto ym. vastukset. Kyllä se olisi mukava molemmille. Ja senkin voi tehdä, kun päättää niin. Mutta ensin lahti ja suurin osa karjasta kotiin. Sydämelliset terveiset kaipaavalta Kyöstiltäsi”
Heikkilässä 27/9 26 Rakkaimpani! ”Kiitos kirjeestäsi! Wieraat tulivat 26 ja Kerttu. Ovat hyvin ihastuneita Heikkilään. Kalervo ei oikein ennättänyt Heikkilään, sillä hän oli Pelttaria kyytissä Mehtälään. Sekin tuli perjantaiaamuna, kun meillä oli oikein kiire ja pojatkin perunamaalla. No niin vieraatkin kun tulivat joivat kahvin ja sitten syömään, jolloin lausuin puolestasi heidät tervetulleeksi, jolloin ilo loisti rehtorin ja lehtorin silmistä. Syönnin jälkeen heti saunaan, opettajat ensin. Kyllä oli ilo kaikille se hyvä sauna. Poikia oli 9 kaikille sängyt ja tytöille tänne vinttikamariin 8 matrassia lattialle. Tytöillä oli useammilla lakanat ja viltit mukana. Pojat nukkuivat luokassa, jossa oli 4 sänkyä ja Kalervon kamarissa 2 sänkyä. Kaikki meni niin hyvin, ettei mitään kompastusta tullut. Kertun oli vain niin äärettömän vaikea lähteä kotoa. Hän meni jälestä päin Polkalla ratsastamaan satula oli myöskin. He lauloivat ja ensi kerran minulle huudettiin eläköötä. –
Peruna saatiin lauantaiaamuna kaikki otetuksi. Kyllä oli tosi kaunis ja kuiva perunannosto ja paljon tuli perunoita kuoppa aivan täyteen, tuvan kellari lattiaa myöten ja vielä salin alle ja toistakymmentä hehtoa ruumenhuoneeseen. Olisi meillä nyt myydäkin vaan en ole kuullut ostajia. — Puolukoista täällä kauppiaat lupaavat 4 mk/kg vaan niitähän ei olekaan. Eikös ollut mukava, kun me silloin saatiin vähäsen ostetuksi ja niitähän ei ole sen koommin tuotu kaupaksi.
Olen hommannut teurastuksen maanantaiksi vaikka täällä on tosi lämmin aivan kuin heinäkuulla, joten täytyy olla tomerana, jos vain lihat säilyvät pilaantumatta. Miksikähän sen Mehtälän asiat ovat aina niin poikin puolisesti vaikka Myllykankaan isäntä sanoi, että kyllä tämä työnjohtaja on paljon huolellisempi kuin viime vuotinen. Pistäydyn sänkyyn. Hyvää yötä
Maanantaiaamu. Wuorela tuli, kun olin juuri saanut einekahvin valmiiksi. Hän tuli noutamaan traktoriauroja, kun Sinä olit luvannut sillä aurata ja nyt se veli opettaa, kun ei voi puida ja tiistaina koetetaan ajaa ne ojat Paavolla haalla. Kyllä se oli väärin, etteivät Iisakki ja seppä puhuneet niiden rattaiden kelvottomuudesta mitään ja nyt piti tulla tämmöinen puintiseisaus. Meillä on tämmöinen työjärjestys tänään Tuomaala ja Taulu auraamaan, Kruuvi ja Rajaniemi kuivausriihen tyhjennys, Niilo Nokelan kökkään vedetään rukiita Kiekosta ja Iisakki lahtiin. Ruostesaari meni joksikin päiväksi kotiinsa perunan nostoon. Isonmaan Henna samoin, joten ei voinut mennä riiheen.
Nyt oli kuura aamu ja hyvin sumuinen. Saa nähdä eikö se kehity sittenkin poudaksi. Wieno on vielä kotona vaan lähtee kait tänään tai huomenna. Kyllä lapset pyytävät Wienoa sinne ainakin vähäksi aikaa vielä ja Katri puhu pitemmäksi aikaa. Lyyli ei jouda aivan heti, vaan kyllä se menee sinne. On taas kiirettä. Koetan mennä johtamaan tuossa lahtihommassa. Korkein johtakoon työtäsi Lämpöinen tervehdys omaltasi”