Kirje 1926-9-3, Helsinki

Rakkaimpani! ”Ota vain se Paavo Wuorela sinne, niin silloin tietää varmasti pysyvän koneen kunnossa. Mutta halvemmaksi tulee puida viljat kotona sähköllä. Meidän koneelle riittää se vanha dynamo ellei jouda se uusi, joka lienee sen yhtiön ryskyn mukana. Wiime vuonnakin puitiin sillä. Mutta Mehtälään täytyy olla kaikessa tapauksessa traktori ja oma puimakone, sillä emme viitsi palkata Wirtalan Mattia sen Mehtäperän ryskyn kanssa sinne. Kerrankin meni yli 1000 mk ja nyt on enempi. Traktorin päristimethän voisin lähettää täältä. Koettakaa nyt rukiit myllyn latoon ja Takanevan ladot täytetään heti ylhäältä ja alhaalta. Luulen niiden melkein siihen mahtuvan, sillä myllyn lato vetää paljon. Loput puidaan suoraan kärryistä. Korpihaan ohrat saisi puida yhdessä Tammalan ohrien kanssa taas kotiluuvalla, johon on myös sähkölanka. Koettakaa siis sinne, ellette voi suoraan kärryiltä puida.Tulen 11pnä kotiin järjestämään asioita. Uskon, ettei Joen kaura vielä kiirehdi. Mutta teillä on kyllä kiire niin kuin aina syksyllä. Viljat täytyy koettaa kuivata varovaisesti ja riihtä käyttää ahkerasti. Jos mylly ei pyöri niin kuivaus Iisakin huoleksi. Muuten harjoittelijoiden. Se Klause Rajaniemi on se pitkä mies, joka asui Reisjärvellä ja oli välillä Ylivieskaan kulkeissaan sinulla vieraana. Pojasta en tiedä mitään, mutta pojat kahdessa polvessa ovat taitureita töissään. Jos on kunnon poika niin pidä töissä, sillä meidän täytyisi saada hevosmiehiä talveksi. Ellei ole miehen tapoja niin annat tilin. Väkeä on nyt pidettävä, että työt tulevat aikanaan tehdyksi. Aitta on laitettava kuntoon tietysti mahdollisimman pian. Muistuta Iisakille, että laitattaa sepällä rekiraudoista ristikon päätyikkunaan kuten neuvoin.
Puhuin juuri Wienon kanssa Ouluun Härkösen saamisesta Takaharjulle. Lupasivat tuoda ellei ole kovin huono. Mielestäni se pitäisi Oulussa hoitaa niin kauan, että yksin kykenee menemään, sillä saattajankin matkat tulevat kalliiksi. Käsittele nyt Heikkilä-Mehtälä kokonaisuutena ja koeta puinti järjestää Mehtälän etua silmällä pitäen, koska siellä on monin kerroin enempi. Mahdollista on, että saat kirkonkylän ryskyn kotiin, vaikka ainahan ne siitä rähisee tuli alkuun tai muulloin meille. Koeta kumminkin se saada, jolloin oma kone menee Mehtälään. Kumminkin luulen, että osan saisitte puida ensin kotona ja heti kun Mehtälän ohrat on puitavia menisitte sinne. Ne puidaan Nevalla, sillä rautatien yli ei voi eloja ajaa. Kenties on ryskykin vaikea viedä sen kautta. Kun viikon perästä tulen niin joudun tätä järjestämään. Syd. terveiset Kyöstiltäsi”
JK: Kun Oulussa alkaa 10 päivää kestävät traktorikurssit, niin alistan harkittavaksi voisiko Ylikruuvin lähettää sinne. Silloin voisi hän keväällä, kun Weikko on pois ajaa traktoria. Kalervo tosin 1.p kesäkuuta tulee kotiin, mutta hän ei jouda kursseille eikä siis kykene heti siihen tehtävään. Jos kumminkin katsot, ettei Y jouda sinne niin älä puhu mitään. Siellä on nyt kunnolliset opettajat ja traktorit käytettävänä. Mitä Paavolla ojaukseen tulee, niin arvasi ettei se menesty, mutta pahasia ovat, jos se kokonaan on epäonnistunut, sillä puisempia maita me ajamme Kanervan kanssa samalla suolla. Mutta erohan oli miehissäkin. En olisi oikein levollinen miestenkään suhteen, jos enempi suomaalla ajettaisiin Paavolla. On ollut niin hyvä, kun olet usein kirjoittanut. Koeta jaksaa edelleen kirjoittaa. Kotiin en kai pääse ennen kuin 16 päivän tienoilla, kun huomenna alkaa presidenttikauteni, joka ei onneksi kestä kuin 10 päivää. Omasi”