Kirje 1927-2-10, Helsinki

Rakkaimpani! ”Nyt oli huomattavaa heikkoutta töiden järjestelyissä keskiviikkona. Kyllä heinänajajat olisivat voineet ajaa sen muran, sillä navetassa ei saa mennä niin paljon heiniä ja olkia, että menee 6 kuormaa päivässä. Kaksi kuormaa heiniä ja yksi olkia on kohtuullista. Sen tähden päivän paussi välillä olisi suotavaa, kun tuodaan toisina päivinä useampia. Mutta ne kuormat olivat kepposia, sen tähden ehdotin Kiukun kolmanneksi. Toivottavasti asiat järjestyvät suunnitelmieni mukaisiksi. Toivottavasti savetus rupeaa käymään. Ensi päivän tulos oli hyvä.- Olen ottanut 6 harjoittelijaa. Niiden joukossa on yksi laestadiolainen ja yksi körttikodista. Röijyä ei liene. Otin niistä Pyhäjärven pojista Saarasen vaikka Louhela sanoi ahkeruutta keskinkertaiseksi. Ajattelin kumminkin, ettei 100 markan kuukausipalkalla voi oikein intoilla. Orismalasta ei tullut kukaan. Mutta emme nyt kaipaakaan, kun on Wuolle, Y ja Teuvo. Saarasen lupasin, jos ei saa muualta sopivaa paikkaa. Oli aikonut pyrkiä Mänttään, joten ei tulonsa ole varmaa.
Mikkeliin menon olen jättänyt lapsien vuoksi, sillä en raski lapsilta äitiä ryöstää ja sopimatonta olisi minun siellä Katrin ja Kainon olla. Siitä olisi suuret kulutkin, kun mitään emme voi kodista siirtää. Aikomukseni on tänään sanoa se. Olen paljon tätä harkinnut ja tullut lopulta tähän, etten vapauttani myy hernerokkaan, koska Sinut tarvitsisimme kotona ja Mikkelissä. Ei sinusta näytä tulevan maaherratarta, vaikka se lähellä kulkee.
Lasten rahoituksesta pidän täällä huolen. Kirjoitin heille eilen ja kysyin tilannetta. Wienon ja Weikon olen jo rahoittanut. Olen iloinen, kun Weikko on iloinen ja reipas mieleltään.
Minua huolettaa niiden poikien vaatteiden huonous. Sillä Launo riepulla ei ole päällysvaatetta, kyllä olisi surkea, jos se vilustuisi. Muillahan on nykyään turkki tai paltto. ei tullut minun Iisakilta ostetuksi sitä huonoa turkkia. Oletko vienyt palttoni ja turkkini vintille, ellei niin vie ne muistaissasi.
Lauantaina tulen Tampereelle, mutta en ehdi kotona käydä. Olki tai heinäkauppoja en ole joutanut tekemään. Sahapuita tarvitsemme ehkä enempi kuin määräsin, sillä näköpiiriin on tullut uusia tarpeita. Siis 100 runkoa, joista saamme lähes 200 pölkkyä. Mehtälään pitää tehdä ainakin kaksi lautalatoa. Lähden valiokuntaan. Postiin panen tämä illalla. Sydämelliset terveiset Kyöstiltäsi”