Kirje 1927-2-6, Kotona

Rakkaimpani! ”Kiitos kirjeestäsi. Perjantai-iltana tulla tupsahti tänne Kalervo. Kun Runebergin päivä oli lauantaina, niin hänpäs hipasi kotiin. Tuntuu hirveän mukavalta. Lauantaina hän sitten meni miesten kanssa Pakolasta halolle. Ja heitä oli vähän kivestänyt siellä, kun keli oli upottava, sillä perjantaina aivan satoi vettä aivan kuin kesällä ja pehmitti paljon kuletut tiet pahasti, joten raskasten kuormien kanssa oli vaikea kulkea. Lauantaina rupesi kylmäämään ja nyt on 14 astetta. Kalervo lähti päiväjunassa Ouluun takaisin ja vei evästä ja Weikon sukset.Nyt on sunnuntai-ilta. Olen aivan yksin tällä puolen, sillä Iida meni kylään ja Mirjami Muhjalaan. On niin mukava olla yksin. – Huomasin kirjeestäsi, että olit jo aivan vapaa Mikkelistä.
Asunmaan Hilja ei ole palannut ja uskon, kun siellä kolme aikuista tyttöä kotona, ettei hän tule takaisin. Olen tosissani tiedustanut hänen tilalleen tyttöä, vaan mistään en ole saanut. Iida on aivan navetassa, vaan hän aivan hermostuu sielläkin.
Kuulin tänään, että Tohverin Matti kulkee meidän metsässä. Sanoivat Jyrkän sahallekin vieneen puita ja sitä ovat niskakankaiset puhuneet. Ei Sinun tullut otetuksi selkoa, kun Markku on vähän salaperäisen näköinen ja sanoo, että siellä kulkee vieras. Lopetan tämän ja pistäydyn sinne pehmoisen vilttisi sisään. Kirjoitan aamulla lisää, kun puhelemme ensin työnjohtajan kanssa. Hyvää yötä. Taivaan Isä Sinua ja kaikkia omiani siunatkoon.”
Maanantaiaamu. Tuomaalakin jo tuli. Siis hän on parantunut. Nyt mennään Pylkön latoa noutamaan, sillä halkoja tuli 55 kuutioita, ei kai niitä enempää tarvitse. Wuolle ei ole kirjoittanut. Työnjohtaja tuumasi, että huomenaamulla aloitetaan savenajo. Pirttiperä ei ole käynyt. Wiitakangas kysyi, milloin savenajo aloitetaan. Kamiini? tuli ja maksoi 200 mk. Se on laitettava sinne tupaan hyvin. Laukin jalka on yhä turvoksissa vaikka pidämme siinä spriikäärettä, vaan se ei yhtään nilkuta. Kyllä minä tänään laitan Furaaniliuosta? ja hoidetaan sitä vaikka Iisakki on vastaan. Nyt on pakkasta 21 astetta. Kyllä se pian muuttuu. Työnjohtaja seisoo aivan yhtä terevänä ja valmiina. omasi”