Kirje 1927-5-31, Nivala

Rakkaimpani! ”Kiitos kirjeestäsi ja korteista, joita olemme saaneet matkoiltasi ja sähkösanomastasi. Täällä ei ole mitään erikoista tapahtunut. Se suru ja huoli on yhteinen, ettei kylvöä ole saatu kaikkia saatu tehdyksi. Joella on ollut veden alla meidän kylvömaat, sillä ankarat sateet ovat kiusanneet useampia päiviä. Se ensimmäinen tulva oli niin mukava, ettei ollenkaan joutuneet siihen metsistä vedet. Ihmiset sanoivat, että metsissä on lumi aivan sulamaton kuin tulvavesi alkoi laskeutua. Nyt ovat ilmat kauniit ja kuivat, joten ihmiset koettavat kiirehtiä pelloille. Meidänkin saatiin kylvetyksi kaikki paitsi Joki ja Mehtälässä kaikki paitsi Marjaananvainio. Traktoria ei ole nyt käytetty. Sen verran käytettiin, että nähtiin meillä ei ole nyt sen käyttäjää. Maantien takan Kruuvi kävi vaan ei se maa kantanut traktoria. Joella saatiin karhituksi melkein kaikki kuin alkoikin nousta vesi ylemmäs kuin ensi tulvassa, sillä metsistä alkoi vetenä juosta se ääretön lumen paljous niin äkkiä ja samalla tuli sateet. Monen, joka silloin ennätti kylvää rantamaille, peitti kaurankylvön vesi. Ihmiset ovat koettaneet sotkea siementään liejuun vaan mitä siitäkään tulee. Nyt he katuvat. Eilenkin satoi koko päivän ja kartanolla on isot vesilammikot, vaan nyt on kaunis aamu ja näyttää ilma kylmän kirkkaalta.Tulin tähän pöytäsi ääreen 1/2 4 ja aurinko paistaa lämpömittariin, joka osoittaa 6 astetta lämmintä. Heiniä olemme myyneet H-järvelle osuuskauppaan 8000 kg a 75 p ja nyt illalla Kokkolaan yksi vaunulasti a 85 p. Sitten ovatkin kaikki paalitetut heinät myydyt. Laskua emme ole vielä lähettäneet H-järven osuuskauppaan. Yksi Lautiansaaresta on myös sähkötellyt heinistä vaan hän tinkasi 75 p niin jäipäs näistä ilman, jos ei vain ruveta uusia paalittamaan. Waan niillähän on taas eri hintakin. Sanohan mitä teemme.
Rakennustyöt eivät ole oikein edistyneet sateen takia. Lato on laudoitettu kattoa vailla. Liiterirakennuksessa on välikaton niskat viimeksi pantu. Pärepuille ei ole tehty mitään, sillä pärehöylällä ei ole vielä mitään liikettä, joten pölkkyjen kuoriminen on jätetty, ettei ne kuiva. Uuno lähti pois 27 aamuna, että saa kyläillä ennen kuin menee sotaväkeen. Kantolan Matti on kasakkana. Iisakki kitkuttelee myllyssä.
Wieno on reipastunut hiljalleen ja Kerttu on toiminnan ihminen. Koko sydämeltään hän on toiminnan ihminen aina herätän hänet viideltä navettaan. Nyt hän on tehnyt rasvakokeita ja lähti tallustelemaan jalkaisin Mehtälään ottaman maitoja sieltä. Kerttu kulta suree, kun kesäkuussa hänen täytyy jättää lehmät ja ruveta lukemaan ehtojaan. Emme ole mitään muuttaneet kotitaloudessa. Olga pyydetään kotiin heti helluntain jälkeen. Nanni ei saisi muuttaa Mehtälään, sillä Kerttu sanoo, että se niistä on jämerin. Koettaisko kirjoittaa sille Matti Ojan neuvomalle tytölle, että hän tulis, kun pääsee kursseilta. Jousen varsa on niin sievä ja lihavakin, sillä hevosethan ovat saaneet olla löysemmällä, kun ei ole oikein kyennyt pellolle. Kasvimaiden lannat on levitetty ja kynnetty. Turnipsin ja lantun siemenet ovat tulleet. Herneitä ei muistettukaan kylvää kotiin vaan vietiin Mehtälään ja kylvettiin Marjaananvainioon. Heinolta saimme sianporsaista kauroja.
Weron maksu on nyt ensimmäinen päivä. Otamme meijeritilin ja koetamme, jos sillä saisimme puolen maksetuksi. Työnjohtaja haeskelee sitä sammakkoa, jolla vedetään piikkilanka, kun nyt pitäisi sitä aitaa mennä tekemään, vaan ei hän löydä. Sanoi syksyllä nähneensä liiterissä. on ikävä, kun tuommoiset menevät hukkaan. Lapsilla on tutkinto tänään. Saa nähdä joutuvatko kotiin tänään. Lämpöinen tervehdys meiltä kaikilta.”