Kirje 1927-6-29, Kotona

Rakkaimpani! ”Kiitos kirjeestäsi. Korvani on jo aivan terve. Ei mitään syytä huoleen. Jos lääkäri olisi ollut vähänkään levoton olisi hän käskenyt mennä muualle lääkäriin. Tosin hän ei ensin päässyt selville, vaan kun alkoi näkyä mätä niin selvisi heti, että se oli paise keskikorvan sisässä. Ja siihen saatiin jo kolmenlaista lääkettä ja hän jo kävi kerran täälläkin peilinsä kanssa. Wienolla on aikaa lähteä vaan hän nukkuu hyvin ja ruokahaluakin on. Hän aikoi isälle kirjoittaa kaikesta vaan kun Aino Määttä tuli tänne niin ei hän saanut valmista.Tänään aloitetaan kesannolla lannan levitys. Siihen rupeaa Ryth ja Kyllönen. Holopainen panee kuormia Ruostesaaren kanssa. Isomaa ja Ensti W. kuokkivat nyt aamupäivän ainakin ja sitten pitää panna kyntäjä perään, kun saadaan lantaa levälleen.
Kalervo toivoo, että tänään saadaan se puhelinlanka vedetyksi. He ovat Ruusan mökin luona jo vetämässä, vaan arveli miten siellä vetisillä mailla pysyvät tolpat pystyssä, kun ne ovat niin heikkoja, täytyy kovasti pöngätä ja nyt on jo tottuneemmat vetäjät. Liitepaikat on Kalervo juottanut ”Tinoliinillä”. Taas on viime yönä satanut. Olen pyytänyt turnesta harventamaan Aholan lapset niin monta kuin pystyy ja joutaa. Ransu oli Häklällä äestämässä. Tytöt ovat navettaa puhdistaneet tämän viikon, ei tule vielä kuntoon. Kyllä tuntuu hyvältä, että työnjohtaja tulee kotiin, sillä eihän Kalervo ole niin kaikkeen perehtynyt. Nyt hän liiterin ovella laittaa taikkoihin varsia. On siinä Ruostesaarikin, sillä ei vielä ole eineen aika.
Illalla oli täällä lauluharjoitukset Tolosen haudalle. Woi kun pääsisit haudalle. Ja on minulla muutenkin ikävä. Korkein suojatkoon Sinua omasi”