Kirje 1927-7-1, Helsinki

Rakkaimpani! ”Neuvotellessani pääjohtaja Castrenin kanssa siitä puhelimesta, sain sen käsityksen, ettei mitään lupaa tarvita, mutta kyllä hän nyt sanoi luvan pitävän olla, vaikka sen vaikeuksitta saa. Puuhaan sen heti. Luultavasti täytyy minun vielä valtioneuvostoltakin lupa hakea, mutta sen voin tehdä myöhemmin, jos asia sitä kaipaa.Kyllä Mehtälässä täytyy niittää nurmiruohoa orivarsoille, ettei ne laihtuisi. Täyterehua saavat nykkiä itse. Miten käynee Wesan siellä Leholla. Se saakin laihtua, sillä jalat olivat lujilla. Tärkeämpi on että orivarsat pysyvät kunnossa, joista odotan ensiluokkaisia tyyppiä.
Saa nähdä miten käy vaalissa. Tänään äänestin Mustakalliota. Wienon suhteen on pääasia, että etsii totuudessa apua. Ja kun esimerkit kotihoidosta ovat huonot, pitää hakea parantolaan. Mitä sitten siihen sikalan kellarin tyhjentämiseen tulee niin parhaiten voinee sitä ajaa siihen salaojitetulle niittorehumaalle. Se on niin heikkoa, ettei se polta kasvistoa, mutta peruna- ja turnipsimailla rattaat turmelisi heikot taimet. Kesanto on taas niin kaukana, ettei sinne voi ryhtyä ajamaan. Mutta, jos Tammalan syöttömaa on jyrsitty ensikertaa puhtaaksi niin voisi kyllä ajatella sinne ajoa parhaiten jyrsityille saroille. — Woisi myös tarkastaa, onko siinä pajan takana olevilla saroilla huonoa heinikkoa. Kokeeksi voisi siihen muutaman kuorman panna, sillä luulen siitä ruohosta parissa kolmessa viikossa virtsan maun viruttuvan. Ja sitähän ei siinä vedessä paljon ole. Luulen tämän parhaimmaksi paikaksi kuin syöttömaan. — Kun nyt uusi karjakko on tullut niin pitäisi karjan suhteen ottaa suuri huolellisuus. Rehukauraakin mahtaisi olla antaa päivälypsykeille. Mehtälässä käskin tehdä vesikoloja lehmille. Piirrän tähän yhden kolopaikan ja kehotan työnjohtajaa sen luottamaan. Anna sille tämä myötäseuraava. Luulen siitä ymmärtävän mistä on kysymys. Itsekin huomaat sen sopivaksi paikaksi, jos menet käymään ja jos on sadeaikoja niin voihan saada vettä ojasta. en nyt muuta muista. Syd. terveiset Omaltanne”
J.K. Kertulle terveisiä, että ehdotin niille varsoille I:llä alkavia nimiä: Ilma, Iva, Ilkku, Ippa, Iha, Iso, Inka. Siinähän niitä kahdelle varsalle onkin valinnan varaa.” —