Kirje 1927-7-2, Helsinki

Rakkaimpani! ”Kiitos kirjeestäsi! Reisen lähetti Oulusta verolipun 880 mk. Minä maksan sen täältä, ettei ole huolena. Niin jos asia niin vaatii, niin Wienon on lähdettävä Norjan tuntureille, jossa on tällaisille heikkokeuhkoisille parantoloita. Minäkin pidän viisaimpana, ettei mene täällä keuhkoparantoloihin saamaan pasilleja heikkoihin keuhkoihin. Keuruulla on eräs syrjäkylä, jossa on vähän Norjan luontoa vaan ei mitään parantolaa Wieno halunne eikä se vastanne tunturiparantolaa. Minä otan täällä selkoa niistä, josta O:n kanssa voin neuvotella. Nyt on tehtävä kaikki, sillä myöhemmin voi tilanne olla auttamatoin. Laittakaa siis pukuja ym. kuntoon. Ellei ole sopivaa takkia niin ottakoon sen Kertun takin niin minä tuon Kertulle uuden.Sanoit, että minä olisi laittanut seppeleen. Semmoiset asiat olisi pitänyt sanoa aikanaan, sillä ymmärräthän, etten voi sopimatta puuhata, kun voitta puuhata siellä samaan aikaan. Mitä siihen Tammalan heinikkoon tulee niin niittäkää se heti pois ja vetäkää sijoille sekä loppu sikoja varten seipäille. Tietysti pitkänlainen sänki on jätettävä niittäissä. Täten lienee ainoa keino saada siitä vielä sato tänä kesänä. — Olisipa ihme, jos se olisi jäänyt siementämättä. Jos niin olisi niin kynnetään heti ylös, lannoitetaan tunkiosta ja kylvetään rukiiseen. —
Pankkikokemuksesta en voi vielä paljon mitään sanoa, mutta kyllä tämä on enempi ”virkapaikka” kuin tähänastiset toimeni. Tiukasti on istuttava 1/210-5 ja toisinaan ylikin, sillä minun on oltava ensimmäinen ja viimeinen, kun on holvien hoito. Tänään jättivät toverit myös vekselisalkun hoidettavaksi, joten vähitellen alan tuntea, mitä täällä vaaditaan. En ymmärrä, miten voisimme me Rytin kanssa molemmat mennä eduskuntaan, sillä Rytin ovat myös vasten tahtoa panneet ehdokkaaksi ja tietysti tulee myös valituksi.
En tänään ehtinyt tekemään Rautatiehallitukselle anomusta puhelimesta, mutta kyllä sen asian hoidan. Wai oli Wuollekin keskiviikkoiltaan. Kai tavoitti laina mukaista lomaa, jonka palvelijat pitävät syksyllä. On se onni, että siellä on Teuvo. Anna työnjohtajalle poikien poissaolot. Kyllöselle kai pitää panna opintopäiviksi. Se juomakolo olisi tehtävä niin, että kerää vettä paljon. Siis patterit alapuolelle ympärille ja juontipaikka yläpuolelle sekä niin avara, että kykenee kääntymään ja nousemaan takasin, jos putoaa sinne. Ehkä siitä ei vetämällä maata voi saada kyllin tilavaa. En nyt ehdi enempää. Syd. terveiset Kyöstiltäsi”