Kirje 1927-9-14, Helsinki

Rakkaimpani! ”Eilen oli meillä kova päivä eduskunnassa, sillä istunto alkoi kello 12 ja päättyi kello 2 yöllä. Lienettekö seuranneet sen kulkua radiosta. Muuten meni kaikki hyvin vaan edustajat olivat vihaisia minulle, kun yöllä istutin heitä, vaikka olis päivälläkin aikaa. Minä taas halusin, että valiokunnat kävisivät heti tarmokkaasti työhön. — Saa nähdä, miten siinä toivossani saan pettymyksiä, sillä velttoutta on paljon tässäkin joukossa.Sen tänne tulosi johdosta, olet joutunut luultavasti ristiriitaisiin tunteisiin. Tietysti jää ratkaisu sinun varaan. Hyvähän olisi, jos olisit kalustoa ym. valitsemassa, vaikka ei minulla ole ehkä kyllin käteistä rahaakaan. Täällä avataan ensi lauantaina huonekalumessut, joilla on paljon aistikkaita huonekaluja. Ehkä liian kalliita. -Ellet syystä tai toisesta perjantaina lähde tänne niin tuumitaan sitten tulenko 25 pnä kotiin.
Sitten vielä yksi asia. Niillä agronomeiksi lukevilla on ennen harjoittelukautta valmistava jakso, joka kestää vuoden. Kurssi on jo alkanut. Ellei Kerttu tule heti tänne, niin ei voi aloittaa ennen kuin vuoden päästä. Professori Walmari sanoi, ettei se ole kovin rasittava. Näin ollen olen sitä mieltä, että Kertun olisi tultava heti tänne. Voisitteko tulla yhdessä? Wai pitääkö Kertun vielä mennä Ouluun. Jos pitää niin sitten pitää lähteä 20 p iltajunalla Helsinkiin. Se on minun kanta. mutta jos Kerttu on väsähtänyt ja haluaa vuoden levähtää. Minusta ei olisi jäätävä kotiin. Kirjoita tai sähkösanomaa tulostanne. Sydämelliset terveiset Omaltanne”
Helsinki 16/9 27 Rakkaimpani! ”Kiitos kirjeestäsi. Se ei ollut minulle yllätys, vaikka et olekaan lähtenyt tänne, sillä arvasin sinun jäävän odottamaan voinko tulla 25 päivä kotiin. Sitä luonnollisempi päätöksesi oli, jos jalkasi on vielä kipeä. Asuntooni on vaikea majoittua, kun en ole sitä vielä kalustanut. Mutta ensi viikon alussa sen kalustan, joten Kertun kanssa voit tulla. Mahdollisesti voin 25 p käydä kotona, jos se tuntuisi välttämättömältä, mutta kyllä sinun käyntisi täällä olisi myös suotava seuraavista syistä; voisitte ostaa Kertun kanssa ikkunaverhot, kyökkikaluston ym. kodinperustamisessa esiin tulevat tehtävät. Samoin voisit ostaa itsellesi syystakin ja lakin, kengät ym. Jätän sen harkintaasi. Tulette Kertun kanssa, Kertun on paras nyt jatkaa eli aloittaa lukunsa, kun on asunto. Jään odottamaan vastaustanne. Minulla on keskiviikkoiltana istunto, mutta varapuhemies Wirkkusen avulla pääsen asemalle. Sydämelliset terveiset Kyöstiltäsi”
Helsinki 17/9 27 Rakkaimpani! ”Kertun asia on ratkaista, joten voi varmasti vetää valkoisen lakin päähänsä. Kun todistuksensa on Oulussa niin täytyy tulla sen kautta. Mutta hyvä olisi, jos joutuisi jo tiistaina päiväjunaan, että olisi keskiviikkona täällä. Paras tilata kaksi naispaikkaa II luokkaan niin saatte oman osaston. Wienon on paras tehdä niin kuin terveydelle on paras. Kertun luvut eivät ole haparoimisessa, sillä agronomiksi lukevilla on melkein koulun tapainen kurssi alussa. Mutta tietysti on Wienosta monessa suhteessa apua Kertulle. Kaikessa tapauksessa tulee teitä nyt kaksi joko Wieno tai äiti Kertun ohella. Reippaasti päätätte nyt vain kumpi. Keskiviikkoaamuna olen 1/2 9 asemalla vastassa. — Koetan siihen mennessä saada sinne asuntoon jo huonekaluja. Nyt se on vielä aivan tyhjä.” —