Kirje 1928-1-19, Helsinki

Rakkaimpani! ”Kiitos kirjeestäsi. Kyllä se Kerttu pitää lähettää pariksi kuukaudeksi opintomatkalle, kun se niin kovasti rynnistää. Meidän ei ole syytä rynnistämistä moittia vaan iloita siitä, mutta kun voimat eivät siihen riitä, voi tulla rikos itseään vastaan. Nyt päätämme, että Kerttu menee helmikuun 15 pv alkaville tarkastuskarjakkokursseille Kuopioon. Sieltä hän saa tehdä retkiä mallitiloille. Ottakoon sukset mukaan. Hyvä olisi, jos menisi päiväksi pariksi mennessään Peltosalmen koululle sinne ottasivat Kertun ilolla vastaan. Kuopion vastauksen lähetin eilen. En sanonut kyselyssäni, että varmuudella Kerttu tulee, vaan tiedustelin mahdollisuuksia. Hänen oli siis ennen helmikuun 15 pv ilmoittauduttava. Olisi mukava, jos kävisitte siellä Peltosalmessa yhdessä. Mutta täytyy ainakin päivää ennen ilmoittaa. Kun lähtee Nivalasta kello 8:40 niin on 2:25 jo Peltosalmella ja kun seuraavana päivänä lähtee kello 2 niin on kotona illalla 8:19. Tehkääpä jollonkin tämä vierailu karjahengen kohottamiseksi. Siinä talossa on kannattavaisuus pääasia, joten sille voi antaa arvoa. —Katri näyttää viihtyvän täällä hyvin. Me olemme laskeneet yhdessä ja minusta näyttää, että hänellä on hyvä huomiokyky. Myöskin hän ääntää kieliä ihmeteltävän hyvin. Aamullakin hän lasketti ulos saksalaisen runonpätkän. Lukukausimaksu oli 700 mk. Ehkä se oli paras, että hän tuli tänne.
Mitä tuumaat siitä Wienon luona käynnstä. Jos ajattelemme sinne yhdessä mennä niin täytyisi se tapahtua tammikuun 28-30 päivänä. Tosin sanoen sinun on lähdettävä 28 pv kello 8.40, jolloin kello 8 illalla tapaamme toisemme Pieksämäellä ja yöllä 12:24 tulemme Punkaharjulle ja minun täytyy jo kello 2:52 samana päivänä, jotta olen maanantaiaamuna täällä. Jos haluaisit siellä olla pitempään täytyisi sinun mennä varemmin ja minä tulisin noutamaan sinut tänne Katrin luokse. — Tämä kai olisi paras menettely, sillä voisihan Wieno järjestää, että sinua on joku yöllä vastaanottamassa. Ilmoita minulle tästä ajoissa, että tiedän tilata makuupaikat palaamaksi.
Kotona näin ollen en käy kuin jolloinkin helmi tai maaliskuulla, sillä käteni tulevat täällä yhä enemmän sidotuksi ja kotona tulette kyllä toimeen. Kertun kotonaolon tähdenkin täytyy sinun käydä Wienon luona tässä kuussa. Wastaapa nyt näihin kysymyksiin. —
Nyt tähän kirjeeseen tuli poikkeuksellisesti tämän luonteisia asioita, mutta talousasioihin odotan vastauksia ennen kuin niistä kirjoitan. Syd. terveiset Kyöstiltäsi”