Kirje 1928-5-9, Helsinki

Rakkaimpani! ”Kirjoitin eilen tämän toisen myötäseuraavan kirjeen, jolloin olin kyllissäni Kalervon tiedottamattomuuteen. Nyt olen lauhtuneemmalla tuulella, kun lupasit tulla tänne antamaan suullisesti raportin. Myöhästyikö sivuhakaa varten ohjeeni, vaikka ennen olen jo antanut ne. Heikko olisi ollut paras pitää seipään terotuksessa vaikka on hakkuuta Mehtälässä.Tule nyt vaihtamaan sitä palttoa. En olisi tuota ostanut, vaan noudatin ohjettasi ja laitoin Eevan asialle ja nyt luulen teidän huonosti pitävän puolianne juutalaisen kanssa. Ei ottanut edes Katria mukaan, vaikka kehotin.
Sunnuntaina alkaa täällä maalaisliiton puoluekokous. Jos tulet silloin niin voit seurata kokousta, vaan jos et pääse niin tule myöhemmin. Keskiviikkona on täällä kuningashumut ja torstaina paraati. Torstaina ei voi vaihtaa takkia kun on pyhä, mutta mielelläni otan vastaan silloinkin.
Kyllä minä olin vakuutettu, ettei Y lähde. Yleensä on niin, että talon ajalla mennään ja omalla ajalla palataan. Meillä on päinvastoin 7 ja 2 on menty ja siitä johtuu hänen kiirehtiminen. Enempää emme vaadi työtä kuin 10 tuntia. Ehkä ei kannata enää keskustella. Hoitanette Wesan rintaa. Ehkä Sulo voisi ottaa sen meijeri ja heinähevoseksi. Häklä ja Riemu karhin eteen ja Itu kylvökoneen eteen. Weikolle on kirje Mehtälässä. Jään jännitettynä odottamaan tietoa tulostasi. Oletan ettet ole helluntaita täällä se olisi pakomatka. Syd. terveiset Kyöstiltäsi”
Liite Äidille! Kun edellisen olin kirjoittanut niin sain M:ltä kirjeen. Ensimmäinen tehtävä olisi vapauttaa Kerttu työstä, sillä niiden käsien kanssa ei saa leikkiä. Ellei hieronta ja hoito auta niin on tultava tänne. Hän katsoo vain perään kun tulee 6 tyttöä ja karjakko, niin hän ei saa työhön nyt puuttua. Jos karjakon kädet eivät siedä vesiä niin tyttöjen on tehtävä märemmät ja isoa kiihottavimmat työt. Ohjasta Kalervoa, että hän olisi mukana tallissa ja ohjaisi poikia terveessä hengessä. Puhuin Kallesta. Ottakaa selkoa onko sillä taipumusta ryypiskelyyn. Kyllä poikien avulla saa tiedon. Syd. terveiset Kyöstiltäsi”