Kirje 1928-8-14, Helsinki

Rakkaimpani! ”Kyllä kirjeesi on surullisimpia mitä 24 vuoteen olet lähettänyt. Kyllä tuntuu, että koko maailma on vastassa. Kyllä olis paras, kun olis työtä sen verran kuin on työvoimaakin itsellä. En ole tällaista koskaan nähnyt. Sanoit tulleen miehen, joka pyysi a`9 mk päivältä. Jos mies on kunnollinen niin tietysti maksatte oikean palkan. Tuntuu oudolta sellainen tarjokas, että pitäkää silmällä, ettei ole vieraita tarkoituksia. Mutta ottaa täytyy nyt kuljeskeleva mieskin. Toivottavasti tämä on ohimenevää koettelemusta.Walitan, etten voi olla tätä ristiä kanssanne kantamassa. Kerttu ei kirjoittanut mitään karjanhoitajien pestauksesta. En pidä tämmöisestä vaikenemisesta. — Wai Kalervo palasi heikkona. On onnetonta, jos se ei kestä edes ylhäällä oloa. Silloin olisi ollut varminta olla siellä. — Tuleeko Kaino meille emännäksi. Milloin Wieno tulee, että tiedän tilata makuupaikan. Minusta tuntuu, että Kainon tulo tänne on paikallaan. En halua Eevaa, sillä katselin kattiloita, niin kaikki olivat nokineen hyllyllä. — Odotan päivittäin tietoja töistä Syd. terveiset Kyöstiltäsi”
Kotona 15/8 28 Rakkaimpani! ”Eilen kokosimme aika paljon. Heiniä tehtiin iso suova ja Samppa oli suovan päällä. Toista suovaa aloitettiin tekemään vaan tuli ukkosensade, joka keskeytti meidän hommamme. Se onni oli kuitenkin, että kaikki semmoiset heinät, jotka meinasimme ottaa saimme takoille. Nämät ovat lauantain niitoksia ja olleet levällään. Toisella puolella tietä niitettiin viimeinen osa ja Tammalassa oleva heinä ja koneet vietiin maantien taka ja harjoittelijat kävivät niittämässä niin kauan kuin näkivät.
Nyt tänään syntyy uusi kuu ja aloitetaan rukiin kylvö. Isästä tuntuu pahalta, kun ruista ei ole kylvetty vaan maa on niin märkää, etten usko, että itsekään olisit kylvänyt ja mitä olen kuullut muilta niin ei kukaan ole kylvänyt. Mehtälässä kylvivät lauantaina. Milloin tulet kotiin niin hartaasti toivon johtoasi. Tämä heinäntekoaika ottaa vähän liian paljon liikkeelle sisäistäni, kun tuo työnjohtajan heinäntekotapa on niin erilainen kuin meidän. Tämä on tosi vaikea tilanne, vaan luulen, että kohta työnjohtajakin huomaa miten on paras. Työnjohtajalle ei ole tullut kutsua Kuopion maatilalta. Siis hän on syyskyyn 1 päivään. Milloin tulet kotiin? Kiireessä omasi”