Kirje 1929-1-2

Rakkaimpani! ”Lue sinä minun kirjeeni rakennusmiehille ja anna tämä piirustus. Työnjohtaja saa sanoa, että sinulla on piirustus. Seinään on merkitty ovi ja ikkuna. Koosta olen puhunut toisessa kirjeessä. Eeemeli ja Eino saavat olla kuten sanoin. Veikko voi antamani ohjeen mukaan sopia hänen kanssaan, jos kesän haluavat olla. Mehtälään pääsevät kahden viikon päästä, jos haluavat. Minä otan Heikin silloin heinänkantoon. Turnipsin harvennukseen tiistaina harjoittelijat. Kalervo, Erkki ja niin paljon naisia ja lapsia kuin mahdollista. Kerralla harvennetaan niin tulee helpommaksi. Jos joku taimi kuolee ja tulee harva paikka, niin ei se mitään tee. Se täytyy ottaa kuten suuri työ ainakin.Iisakki saa laittaa huomenna savimyllyn ja tiistaina tiilentekoon. Muotit myös valmiiksi. Pelto pitää muokata ja tasottaa. Matti lupasi valaa. Antakaa talosta vaatetta hänen päälle. Erkki ja Eino kantavat ja ehkä Katri ajaa hevosta tai Anttuunan vanhin poika. Matille saa maksaa 25 mk, jos se rupeaa menestymään. Pääasia, että siihen on ryhdyttävä hyvin ottein, sillä muuten ei tule ne tehdyksi ja ne tarvitsemme pian. Matkalta jatkan paimenkirjeitäni. Sydämelliset terveiset Kyöstiltäsi”
R.K. jatkoa Harjoittelijoiden lomapäivien suhteen on huomattava, että riippuu Pelttarista lukeeko hyväksi torstain matkapäiväksi, mutta muut Kataisen päivät eivät tule kysymykseenkään. Puhu tästä Ylikruuvin ja Huhtalan kanssa. Perjantai ja lauantai retkeilypäiväänä luetaan heille hyväksi. Luultavasti olisi paikallaan, että Mehtälän harjoittelijat otettaisiin 1-2 päiväksi Heikkilän turnipsimaalle. Hyvä olisi jos Huhtalakin kävisi pyörällä rupiaman kokeilemassa. Siellä aletaan tällä viikolla kellarin tekoon. Harjoittelijoita ei oteta ennen torstaita Mehtälästä.
JK. Kävin tänään maksamassa sen kaapin. Kysyin nykyistä hintaa. Vastattiin, että rautajalustalla 6600 mk. Painoin oven kiinni tyytyväisenä, kun olin juuri maksanut samanlaisesta 3950 mk.
Täällä sataa vettä. Jos siellä on samanlaista, niin vielä kynnetään. Ja se olisikin teille tarpeellista. Jos on löysännyt, niin käske Toivosen koetella peltoja ja jos mylly lähtee liikkeelle, niin käytetään yötä päivää. Rauhankysymyksen muodollinen ratkaisu tulee minulle vaikeaksi. Saa nähdä selvinneekö kunnialla. Tervehdykseni Kyösti”