Kirje 1929-10-10, Kotona

Rakkaimpani! ”Kiitos kirjeestäsi ja puhelustasi. Kerttu raukka oli aamulla aivan nääntyä, kun Unelma poiki kahta viikkoa aikaisemmin. Vasikka on pieni oikein sievä kyyttö lehmä. Kertun suru oli suuri. Pelkään aina hänen sydäntään, sillä hän on tullut niin herkäksi, että kaiken hän näkee suurennuslasin läpi. Koetan häntä saada kääntämään katseensa taivasta kohden. Näin kun näemme kaiken mitä meille tapahtuu niin jaksamme vaikkakin täytyy ensin taistella ja kamppailla sitä tunnetta vastaan ja lykkää syyn toiseen. – Nyt Kerttu nukkuu. Kävin hänet peittämässä, sillä nyt navetan väliaika. Karjakko on tosi hyvä ja miten Kerttu kestäisi, kun navetan parsissa on 99 ja karsinoissa, jotka pitäisi panna parsiin. Unelmalle täytyisi olla parempi ja suurempi alue, missä se pidetään kun mätä vuotaa. Näitä asioita he yhdessä karjakon kanssa tuumivat ja järjestävät. Pidämme hänestä tosi paljon. Kerttu tuli tuohon ja sanoi, menkää te äiti ensin H:iin, sillä en tule kahdessa viikossa terveeksi. Huoletta uskallan antaa karjan karjakon vaalittavaksi, niin hyvä hän on. Häneen voi luottaa, sillä hän katsoo joka nurkan ja sopen. Ne uudet tytöt eivät ole vielä tulleet, vaikka määrä oli tulla torstaina. Nanni on vapaana nyt ja sitten saa Fanni mennä, kun minä lähden.Nyt kun tulee se vapaalippu niin tulen sittenkin luoksenne. Pesämaan Aino kävi täällä ja kysyi mitä hän nyt tekee, sillä kotona ei nyt kannattaisi olla, kun kotona on äiti joka tekee kaiken ja velka painaa. En osannut häntä neuvoa mihinkään ja aion kysyä Sinulta. Olemme oikein iloisia, kun lupasit meidän ostaa parempaa viljaa sekaan ja saamme käyttää omia eläimille, sillä on kamalaa ruuan menoa, kun 20 aikuista sikaa pyytää ruokaa. Kunhan saisimme lihavaksi muutamiakaan vaan ei tahdo saada lihavaksi vaikka olemme tiukasti yrittäneet.
Nykyään on meillä 12 miestä. Iisakki on myllyssä ja Kalle kulkee meijerissä. Heinänvedossa täytyy olla kaksi miestä ja poikanen vetää naatteja, turnipsia ja alusrehua. Kuokkimassa kulkee 7 miestä. Seppä on takonut ja nyt Veikko pyytää raudoittamaan rekejä. Reet kuului mennen oikein huonoon kuntoon kun keväällä täytyi vetää niin huonoilla keleillä.
On surullinen ilmiö, kun niin paljon kulkee nuoria miehiä kerjäten ruokaa. Niilo kun kävi Kemissä kertoi miten siellä oli pirtun kauppiaita liikkui päivisinkin vapaasti, ei niitä häiritty ja sitä joutilasta kansaa siellä maleksi. Tämän viikon lopulla panemme teille lehmän ja lampaan lihaa suolattuna tulemaan. Lopetan ja käväsen katsomaan navetassa miten siellä Kerttu voi. Lämpöinen tervehdys omaltasi. Tulen heti kun pääsen ilmaiseksi”