Kirje 1929-10-11, Kotona

Rakkaimpani! ”Kiitos kirjeistänne! En joka aamu ole saanut kirjettä, sillä Fanni on ollut navetassa, kun Lyylin kädessä on useampia paiseita tai mitä lienevät olleet ja hän on käynyt lääkärissä ja sitten ollut tuvassa auttamassa ja tämän vuoksi olen joutunut niin kiinni, etten ole saanut kirjettä postiin. Eilen satoi koko päivän vaan nyt näyttää ilma lupaavammalta, sillä on pilvien rakoja. Heinät lastasivat eilen vaunuun ja tänään lähtee Kemiin. Nyt mennään levittämään lantoja ensimmäiseen vainioon ja yritetään kahdella parilla auraamaan, jos vain ei ole niin vetelää, että upottaa. Turnesmaalle yritetään heti kun ei sada. Suutarilta ja Lehtoselta loppuu harjoittelu lauantaina. Rautamaa ja Koivisto on jälempänä. Ei Veikko tiennyt miten pitkään, ei liene monta päivää. Jos olisi ilmat olleet kuivat, niin olisimme juurikasvit saaneet läjiin. Vaan emmehän voineet mitään, täytyy aina alistua ja toivoa parempaa aikaa ja niin menee aika siivillä. Marjojanne emme ole vieläkään panneet sinne tulemaan.Olin Vilkunalla hautajaisissa. Siellä oli väkeä melkoisen paljon ja isäntä kertoi Sinullekin lähettäneensä kutsun. Olisitte saaneet ottaa osaa suruun, niin minusta tuntui, kun hän siitä puhui.
Eilen panimme siat sisälle, vaan yksi oli paha ja jäi aituukseen yöksi. Minua niin hirvittää, kun meillä on 21 sikaa kotona ja Mehtälässä 2, joita lihotetaan. Tiitus on leikattu ja se täytyy lihottaa itselle, sillä emme rupea sitä kauppaamaan. Seppä meni myllylle laittamaan räätiparia. Saa nähdä minkälaista on uutinen, vaan mustaa on juuri ja haisee virnoilta, mutta nämä jauhot ovat räätäämättömiä.
Kerttu on terveemmän näköinen, voi kun tuntuu hyvältä, kun hän on kotona. En jouda Kalervolle kirjoittamaan, sillä ei Kerttu jaksa vielä näin aikaisin nousta ja Fanni on navetassa. Korkein suojatkoon ja johtakoon teitä omasi”