Kirje 1929-10-14, Kotona

Rakkaimpani! ”Kiitos kirjeestäsi ja puhelustasi. Nyt ensi kerran se puhelusi kuului niin huonosti, ettei saanut selvää, ei ollenkaan.Täällä on satanut nyt viimeisen viikon niin kovasti, että on tulva. Vesi on melkein saunan kivijalan korokkeella ja pata rannassa vedessä. Turnesta ei saatu läjiin eikä lanttua ollenkaan otetuksi. Sunnuntainkin satoi vaan nyt maanantaiaamuna on kylmännyt ja tähessä taivas.
Harjoittelijat tekevät raporttejaan. Katselin heidän palkkojaan, vaan en löytänyt määrää mistään. Rautamaan palkkahan on määrätty ja hänkin on ottanut 1900 mk, Lehtonen 1000 mk, Suutari 1100 mk, Koivisto 850 mk. Luultavasti Veikko tietää nämä asiat ja maksaa heille niin kuin on sovittu. Vielä on yksi tyttö ottamatta. Nanni on paikoillaan. Veikolla ei ole vielä miehiä kuin 3 Matti, Kalle ja Niilo. Se Kankaan Tauno ei ruvennut koko vuodeksi. On V saarroksissa joitakin joitakin miehiä, joten sekin lopulta tulee selväksi.
Ei mitään erikoista tänne kuulu. On paha olla, kun turnes ei ole vielä säilössä. Seppä tekee nyt toista lyhtyä myllyyn. Sanoivat myllyn olevan tosi hyvän ja pyörii hyvin, vaikka on näin paljon vettä. Toivoisimme täällä kotona, että myllytaksa olisi entinen ja sitten saisimme käytteitä enempi. Jyrkkä rupeaa nyt jauhamaan. Viime viikolla mylly tienasi yli 2000 mk, vaikka ei pyörinyt koko viikkoa säännöllisesti eikä räätiparikaan ollut kunnossa.
Ihmisillä on niin vähän rahaa, että aivan natisee paikat ja minulle tuli se Kurun keräyslista vaivoiksi vaan en yritä pyytämäänkään kuin parempiosaisilta ja niitä ei ole Nivalassa monta. Kerttu ei voi minusta hyvin. Hän on niin uupuneen ja väsyneen näköinen, vaikka nauttii niitä lääkkeitä, niin ei hän ole kummempi. Itse hän sanoi voivansa paremmin. Lämpöinen tervehdys omaltasi”