Kirje 1929-10-16, Helsinki

Rakkaimpani! ”Kiitos kirjeestäsi. Olen suorastaan jännityksissä siitä jäätyykö lantut maahan. Se olisi suunnaton vahinko. Kyllä olisi täytynyt lykkiä niitä läjiin sateellakin, sillä lokakuun puoliväli on siksi myöhäinen aika, ettei saa yhtään toiveisiin luottaa.Mitä myllyn vuokraan tulee, niin se meidän vanha taksa kai on niin paljon nykyistä pienempi, ettei ole suhteessa kustannuksiin ja työhön. Jos ottaa asian ihmisten varojen kannalta, niin silloin pitäisi käyttää toisille ilman ja toisilta periä. Ei ole 200 markkaa paljon viikossa, jos vähänkin huomattavampi määrä on muille käytetty. Myllärille, jos yötä päivää käyttää pitää maksaa jo 600 markkaa viikossa. Ja yötä päivää sitä on nyt käytettävä ja pantava toveri Iisakille. Ei niin, että kaksi siellä vaan vuoroonsa kuten jo kirjoitin. Weikon olisi pitänyt ottaa päiväläisiksi sellaisia, joita ajattelee rengiksi kuten Martan veli, Kankaan Tauno ym. sillä ei ne väettä ole voitettavissa sellaiset työt eikä se tule halvemmaksi, jos pitempäänkin tekee. Lisäksi on jäätymisvaara kovin suuri juurikasveilla. Sano uudelleen, että minä tavattomasti pelkään, jos jäätyy maahan. Joka kirjeessä ei hirviä hätyyttää eikä saakaan sitä tehdä, kun ei tiedä asioiden kulkua.
Kyllä on tosi kohtuullista, että Weikko kirjoittaisi, sillä luulisin vanhempana voivani antaa aina neuvojakin, kun tietäisin asioiden kulun. Myllyn siili tulee sinne perjantaina. Arvattavasti rahti on maksettava siellä. Käskin sen pikatavarana, että joutuisi pyörimään. Kertun mielestäni on tultava tänne. Paras on tulla heti, että on marraskuun alussa kotona, kun karjakko lähtee.
Olen vähän ajatellut tulla pyhän aikana kotiin. Tuskin saan olla muuta kuin lauantain, kun ulkoministeri on pois. Älä puhu tästä kenellekään, vaan näin vähän suunnittelen. Ehkä jotain valkeutta saan karjakkoasiaan siihen mennessä. Muiden harjoittelijoiden palkoista paitsi Rautamaan ei ole sopimusta, kun vain on otot ylhäällä Weikolle kirjoitin niistä ohjeet.
Kalervo on ollut lauantaista alkaen sairastuvalla, kun se selkä ei kestänyt. Olen kahdesti käynyt viemässä kirjoja. Wirkku hän on. ei tiennyt mistä syystä oli nyt lisääntynyt sairaat. Näin viime yönä unissani hänen tulevan siviilivaatteissa, jolloin hän sanoi poishan ne lähettivät minut. Minusta tuntuu, ettei se ajatus ole nyt aivan vieras, kun selkä ei kestä, vaikka hän on ollut innostunut. Minusta näytti kuin olisi lauantaina ollut ikävissään, mutta eilen oli reipas. Milloin Teuvo lähtee? Laila oli illalla tyttöjen luona. Katri odotti Kalevalaa vaan ei tullut. Mitä tuumi Kerttu minun ehdotuksesta Otson vaihtamiseen nähden? Mitään erikoista en muista Sydämelliset terveiset Isältä”