Kirje 1929-10-4, Kotona

Rakkaimpani! ”Kiitos kirjeestäsi. Kerttu voi yhä vain huonosti eikä ole mennyt lääkäriin. Tänään hänen pitäisi mennä Ouluun, vaan sitäkin matkaa hän pelkää, kun sydän on niin kovin epävakainen. Olen niin miettinyt tätä asiaa, etten öisin saa unta. Aina herään joihinkin ääniin ja aina täytyy valveutua ja kuunnella, jos se on Kerttu. Ja tietenkin uni on tipotiessään sinä yönä. Kerttu nukkuu omassa kamarissaan, sillä tietenkin siellä on rauhallisempaa. Kehotin häntä menemään Tolvaselle sisälle, kun hänen täytyy olla niin kauan.Yksi tyttö meiltä vielä puuttuu, kun olemme toivoneet jos Hilda olisi vielä paikoillaan. Karjakko on välttämätön, sillä ei Kerttu kestä yksin. Sitä karjakon asiaa emme ole täällä mitenkään hoitaneet, kun Kerttu vain levähtelee eikä jaksa paljoa ajatella. Täällä on satanut keskiviikosta asti yhtenään, tietenkin taas tulee tulva, niin se ainakin näyttää.
Mylly ei vielä pyöri jauhoja, sillä patojen purkamiset ja toisten korjaamiset ovat nyt hoidettavat ja mestarit sisällä ovat ahkerassa työssä eikä sittenkään ole kaikkia saatu paikoilleen. Lauantaina sanoivat saavan jauhoja eläimille. Veikkokin on siellä myllyllä ollut ahkerasti, kun Koivisto on hoitanut isännyyden. Lantaa vain nyt ajettu ja riihellä oltu. Oli niin ikävä, kun ei saatu noita kauroja kaikkia puiduksi.
Suhonen lähetti rahat ja nyt on osuuskaupan lasku maksettu. Sinun henkivakuutus ja kirkollisvero on vasta maksettava, kun emme ole muistaneet ennemmin.
Täällä on meijeriastioiden tinaajia kaksi veljestä. Olemme korjauttaneet 5 astiaa ja ne ovat aivan kuin uudet. He asuvat Nokelassa. Ne vanhat lypsin ämpärit tinautimme myöskin. Tinausmaksu on 40 kg astia 75 mk ja ämpäri 18 mk. Kyllä me tykkäämme tästä korjaamisesta. Tosi on, että paljon se tulee maksamaan vaan uudet ostaa on monta kertaa enempi. Kaikki ihailivat meidän pänikkää, kun reklaamiksi heti pantiin se meijeriin. Paljon kuului niillä olevan työtä. Kyllä ne ovat tosi hyvin korjanneet ainakin meidän astiat. Yhteen he panivat pellistä paljonkin jonka silloin lähetit. He aikovat kaikki rutut korjata. Tinaus on päältä ja sisältä. He kävivät meillä ja näyttivät todistuksensakin. He kertoivat muutamissa meijeripiireissä niin tehdyn, että meijeri korjauttaa, kun vissi tahra ja tilissä kolmena kuukautena on asianomaiselta kannettava.
Tänään aloitetaan turnipsin ottaminen, kun kuivaussuojan tyhjennys ei vielä käynyt, kun Koivisto on pitänyt siitä huolta, niin ei osannutkaan hoitaa lämmitystä. Vettä tulee kovasti taivaasta. Kerro isä terveiset tytöille ja Kalervolle, sillä en oikein saa itsestäni aikaa kirjoittaa heille, kun seppä ja Pokelan setä erillään ruokittava. Marjojamme emme ole vielä panneet teille tulemaan, kun se astia pitäisi hevosella viedä asemalle eikä Veikko ole sitä vielä joutanut viemään. Korkein suojatkoon teitä siellä omasi”