Kirje 1929-11-3

Rakkaimpani! ”Kiitos kirjeestäsi. Olemme olleet niin väen muutossa ja järjestelyissä, että aina tahtoo jäädä kirjoittamatta ja vielä kun ei ole mitään erikoista tapahtunut. Karjakko meillä on erinomainen. Tuntuu kuin näkisimme unta ja pian pitäisi herätä viime vuotiseen näkemykseen. Hän on työihminen sanan täydellisessä merkityksessä. Kerttu on iloinen, että sanoi, ettei kiusaa täydet navetatkaan, kun on tosi ihminen toverina ja tekee työtä niin, että kiertää joka tytön kahdesti ja kolmesti eikä minun tarvitse kivirekenä vetää perässä vaan ottaa kädestäni kaiken raskaimman ja kantaa itse. Luonteeltaan nöyrän ja avonaisen näköinen. Kiitos Jumalalle, hänet tuotiin eteemme tarjottimella. -Sitten myllyssä pyörii nyt vasta kaksi paria ja kolmantena räätipari. Ne siilit?? vastustivat, kun niissä oli valuvika eikä saanut oikein niitä suorassa menemään. Näithän täällä käydessäsi, että sekin valmis kivipari heitti niin mukavasti, vaan nyt ei ne heitä vaan menevät niin tosi sievästi.
Juho veljeni on ollut sepällä toverina, sillä ei hän oikein voinut yksin niitä oikoa, sillä hän on viluinenkin ja niin vanha. Kyllä olemme iloisia. Eilen olimme karjakon kanssa katsomassa ja täytyy sanoa, että oli voimaa kolmelle parille ja jytisemällä se pyöri. Seppä sanoi, että se jyrinä, joka kuuluu on räätiparin jyrinää. Käytteet olivat loppuneetkin heti. Maanantaina viemme omia jyviä ja onhan niitä ollutkin siellä käytettävänä. Emme usko, että käytteet piisaavat, sillä se on niin joutusaa kahdella parilla. Vettä kyllä on. Nyt on hiukan maa kohmettunut vaan ei jäätynyt. Veikko on yhtä miestä vailla vielä, sillä nehän joutavat antavat pestiä pois, ja olen iloinen, että aikanaan sen tekevät. Sulo rupesi talveksi. Odotan soittoasi ja menen Peltoniemeen kuuntelemaan puhettasi, kun meidän radio ei ole kunnossa.
(kirjeen reunoissa) Toivon, että Veikko kirjoittaisi, vaan hän on tallissa kenties sieltä tulee pian. Kirkkoherran mukaan panemme vain mitä Vieno pyysi, emme ruokatavaroita. Maanantaina lahdataan ja silloin suolataan teille raavaan ja lampaan lihaa. Kyllä ihmiset ovat lujilla rahasta. Porsasten kysyntää ei ole. Olipa kumma se Jalander. Se osoittaa miten lakia totellaan. Aholassa on ristiäiset tänään. Veikko ja Kerttu ovat kummeja. Hannilassa ovat häät ja Sarjanahteen kansakoulu vihitään. Veikon täytyi mennä sinne, kun soittokunta on pyydetty, siis on menoja ja jokainen asetettu kirkonajan jälkeen. Korkein Sinua suojatkoon omasi”