Kirje 1929-3-14, Kotona

Rakkaimpani! ”Ei mitään erikoista kuulu. Pojat saavat aamulla kirjoittaa heinistä ja heinänmyynnistä, sillä he paremmin osaavat selittää, mistä on vedetty minkälaisia heiniä. Tänään kävi täällä heinänostaja, vaan en tiedä minkalaisen sopimuksen hän Kalervon kanssa teki, kun minulla oli vieraana Niskasen Heikki isäntä emäntineen ja K oli mennyt Harkolla ajelemaan ja minä lähdin ruustinnan pikku tyttöä katsomaan ja nyt kun tulin kotiin, on kello jo 10 ja kaikki jo nukkuvat, vaan minulla ei oikein tuntunut tulevan unta, niin ajattelin Sinulle kirjoittaa, ettei aamulla tarvitse hätiköiden raapustella.Tänään päivälypsyn aikaan tultiin minua käskemään navettaan, kun Emon nännistä näkyi semmoinen verinen tönkky. Kun menin oli karjakko jo lypsämässä ja maitoa ei tullut kuin tuiskahtamalla. Soitin heti eläinlääkärille ja pyysin katsomaan mitenkä toinen nänni on ja mitenkä saisimme pois maidon. En minä tule, olen juuri matkalle lähdössä, pankaa maitopilli, että saatte paremmin maidon pois. Tulen huomen aamulla, jos tarvitaan. Tämmöinen eläinlääkäri meillä on. Menin uudestaan navettaan, Emo potki eikä antanut lypsää, niin arvaat miten pelottaa, jos jää maitoa. Vein salvaa ja sillä karjakko siveli sitä nänniä ja maitoa rupesi heti tulemaan paremmin eikä Emo enää potkinut ollenkaan, joten utare saatiin aivan tyhjäksi. Mutta se verinen lihansirpale näkyy eikä tule hyppeillä pois. Voi kun saisimme sen aamulla, ettei enää tarvitse pyytää eläinlääkäriä tänne. Kiitos, että lähetit sähkösanoman naapureille. He kävivät minulle sitä näyttämässä ja olivat iloisia. Apteekkari on hyvin hermostunut, kun ei pääse H:kiin. Oikarinen on eilen lähtenyt sinne ja Pentti on sijaisena.
Tuntuu olevan niin pitkä aika ennen kuin tulet kotona käymään. Pikku saunaa emme ole ollenkaan lämmittäneet, sillä pojat menivät isoon saunaan miesten kanssa. Etkö pääsisi jo lauantaiksi tänne olisi mukavampi saunankin vuoksi. Mitenkähän kauan Kerttu viipyy matkoilla? Oletko karjakolta jo saanut kirjeen.
Maanantaiaamuna Lunta on vähän satanut, joten on iloisempi mieli panna hevosia aisoihin. Mehtälään viedään lantaa ja tuodaan heiniä. Pyysin poikia jonku sanan isälle kirjoittamaan, vaan ei siitä tullut valmista. Kalervon heinän ostaja oli vain yksi ukkeli H-järveltä joka vain vähän ostaa nyt heiniä, että näkee minkälaisia ne ovat. Se Ryönän lautalato, jonka käskit paalittaa on jo vedetty ja syötetty kotona ja tämä tietenkin kiusasi Veikkoa, koska ei saattanut kirjoittaa isälle. Kaikki ihmiset ennustavat huonoa heinävuotta, kun maa kuului olevan niin kovin syvästi jäässä. Sunnuntaina pojat saavat kertoa selkoa hommastaan, jos vain ei tule kovin paljon vieraita, kun ne hevosmarkkinat tulevat, joille minä olen vihainen ja ennen kaikkea olen suuttunut Rahkolinille, jonka aiheen kerron sitten kun tulet kotiin.
Voi kun olisi mukava, jos Sinun tulosi olisi jo huomeniltana lämmittäisin pikkusaunan. Sanoppa tytöille, että vaateliimat ja puhdistusaineet pistävät kapsäkkiisi, kun niitä tarvitsemme kotona. Emo antoi maitoa tänä aamuna ja nänni on yhdenlainen. Ilma näyttää kylmenevän, nyt on 12 astetta. Seppää Kalervo pyytää seppää pajaan vaan hän meinaa, ettei tohdi olla vielä pajassa, kun on niin kylmää. Korkein suojatkoon teitä. Lämpöinen tervehdys omaltasi”