Kirje 1929-5-12

Rakkaimpani! ”Kirjoitin pojille pitkän kirjeen heinänsiemenistä. Nyt voivat pojat sen järjestää luottamuksella, jos vain Juholan näyte on oikeaa, joten ei tarvinne peljätä. Jos tämä järjestyy hyvin, niin kuin toivon, niin järjestyy myös tämän vuoden raha-asiat, kun meidän ei tarvitse siemeniäkään ostaa. Onpa ikävä, kun Kalervo loukkasi itsensä. Onneksi jouduit kumminkin parahaksi kotiin.Katselen niitä rautasänkyjä ensi viikolla ja ostan sellaisen pojille. Kainon ja Katrin lähetän saunaan. Wieno läpäsi eilen, mutta hänellä on nuha, ettei voi mennä mukaan. Sinua on kaivattu ankarasti täällä presidentti, Ryti ja muut suuruudet. Odotan paksuja kirjeitä. Sydämelliset terveiset Omaltasi”
Rakkaimpani! ”Kiitos kirjeestäsi! Wastasin eilen jo Wienon asiaan. Koettaisin sitä järjestää niin, että olisi hyvä molemmille. Menköön nyt Wieno sinne mukaan aluksi ja koettakoon saada jonkun heille tueksi. Olisi niin hyvä, jos Wieno saisi sen saksan pro ex. Lisäksi luulen, että W. tulisi kotiopettajaksi Helville. Se raukka turvaisi Wienoon eikä hän hentoisi työntää häntä luotaan. Kyllä se Helvi raukka (jota en ole nähnyt) olisi saanut mennä seminaariin.
En ymmärrä sitä pumppua. Siinä ei pitäisi olla mitään vikaa, kun pultit ovat tiiviit ja se pitää vetensä. Kenties olisi paras panna se kupu yläällä öljyä täyteen. Kalervo kyllä sen tietää, vaikka pelkään kyllä sen pojan käyntejä siellä. Menköön Kalervo Kivipellon kanssa ja neuvokoon sille. Weikko lienee saanut sen ruuvin. Jos se mutteri vuotaa, jolla on kiinnitettynä se säiliöön menevä putki, niin sen voi hampulla pojat laittaa.
Mitä suojeluskunnan kinkereihin tulee, niin täytyy siihen yleisen kannatuksen vuoksi panna, mutta ehkä on parempi antaa rahana korkeintaan 100 mk ja myydä sitten puita. Mutta nyt 4. päivänä pitää vähän vahdata kotisarkoja, sillä voi olla semmoisia lahjoittajia, jotka varastavat meidän metsästä ja sen tähden on ehkä hyvä mennä noutamaan metsästä. Puusta kai saa pari tukkia, niin ettei siihen tarvinne kuin pari hyvää kuusta Nivalan majoilta, jonka lähettyviltä Weikko noutaa luutavarpuja. Siinä majakentällä on huonosti peitetty vanha kaivo, joten se pitäisi merkitä, ettei sinne ajettaisi hevosilla.
Minä panen tänään ilmoituksen lehtiin ja tarjoan maanviljelyskoulun käyneelle palveluspaikkaa. Minusta tuntuu, että meidän on hyvin vaikea jäädä Ransun varaan Mehtälässä, kun se on paisunut niin suureksi taloksi. Ja kokematonta emme sinne voi panna. Sen tähden en voi panna tätä paikkaa muuten, kuin jos osoittautuu sopivaksi, niin voi kesäksi päästä työnjohtajaksi ulkotilalle. Kun te nyt Kivipellon kanssa saisitte oikean keskinäisen ymmärryksen. Hän ei liehakoi niin kuin T, mutta uskon luotettavasti tekevän. Onko Weikko niitä alusrehuja tunnustellut? Se olisi tehtävä hei, ettei menisi kotoiset hyvät oljet tunkioon. Mantilasta olisi paras kysyä. En nyt erikoista muista. Teille tulee karjakko tänään. Saa nähdä onko se nyt kelvollinen. Syd. terveiset teille Isältä”