Kirje 1929-6-5, Kotona

Rakkaimpani! ”Kiitos kirjeestäsi Olemme kylvötouhussa. On vähän pilvinen ilma, jos ei sada niin pistämme viimeisen perunan maahan. Perunan siemenet ovat tosi huonoja toiset laatikot ovat mätiä, joten on täytynyt ottaa tuvan kellarista lisää sillä siellä on vielä hyvin näivettyneitä ja itäneitä vaikka eihän se kellari-itu merkitse mitään. Pistämme lehmät ulos, kun ovat niin kovasti ehtyneet, kun ei ole muuta antaa kuin heiniä. Pistimme tarkastuskarjakonkin pois, että saa koelypsykirjaan paremmat numerot, kun lehmät ensin saavat jonkun päivän olla ulkona. Tuossa salaojitusmaalla on hyvä ruoka. Siinä saattaa paimentaa ja sitten siinä kesakkohaassa Kertun mielestä on paras päästää niitä mättäitä syömään. Tarkastuskarjakko kertoi, että niiden lehmät, jotka ovat olleet jo pari viikkoa ulkona ovat heruneet monta kiloa lehmää kohti ja rasva parantunut. Tuntuu se hyvältä, kun meidän karjassa on monta, jotka saavuttavat 3000 kg ja ylittivätkin toiset. Ilosen roikka näyttää pysyvän vain siellä huonolla puolen, kun nytkin tarkastimme niin eivät jälkeläisetkään kehity lypsämään, vaikka ovatkin tyypillisiä lypsäjiä. Kyllä karsimista olisi vielä, että saataisiin kaikki lypsy 3000. Tarkastuskarjakko, kun illalla toi laskelmansa, oli Kerttu iloinen, että hyppeli, kun meidänkin navetassa on hyviä yksilöitä ja lupaavia alkujakin on.Oli illalla niin mukava, kun omat tytöt rupesivat siistimään kartanoa, tuli karjakko heti mukaan ja osa tytöistäkin ja Aarne Rautamaa ja Suutari. Keitin teetä ja pian oli kartano puhdas. Kaino on niin reipas. Kaksi päivää hän on ollut pyykissä ja sieltä hipasee perunanpanoon, kun maata on saatu kuntoon. Kalervo tuli traktorin kanssa illalla Mehtälästä ja Veikko tahtoi, että Kalervo jäisi sivuhakaan äestämään, kun meillä on heinänlastaus. Emme saaneetkaan eilen peitteitä, niin eivät antaneet lastata.
Voi huomenna on nimipäiväsi. Onnea. puristan lujasti kaulastasi. Vieno on oikein reipastunut ja ruokahalu on kova, vaan sittenkin näen hänessä suurta taipumusta väsymykseen, vaan kenties hän tosi halulla ja pyrkimyksellä siitä vapautuu.
Honkalan Maija pyysi meidän peltoon perunansa 1/2 htl. Veikko lupasi. Nyt on 11 astetta lämmintä ja pilvet näyttävät etenevän, joten tänään tulee peruna maahan. Voi isä et usko, miten mukava on, kun suuria ja reippaita tyttöjä Kerttu ja Kaino joutuu ja menee Vieno ja Katri ovat laillansa apuna ja se pieni auttaminen on usein yhtä paljon apua kuin suurikin apu. Joudutan postiin tuomaan tervehdyksen puuhaavilta omiltasi”