Kirje 1929-9-18, Helsinki

Rakkaimpani! ”Mukana seuraa karjakolle kaksi todistusta, joista voit antaa kumman tahdot. Lyhyempi on oikeastaan huonompi, vaikka se ei oikeastaan siltä tunnu. Kun olen ajatellut sitä Kertun ehdotusta, että otettaisiin Pieta karjakokosi, niin ehkä se olisi viisainta. Sen tähden en kirjoittanut vielä Branderille. Pieta on reipas tyttö ja voisi johtajan asemaan tultuaan ponnistaa vielä enempi. Mene Kerttu kysäsemään heti sieltä. Palkka voisit luvata 3000-3600. Asunto Fannin kanssa. Työväentalolle ja nurkkatansseihin ei karjakko saa mennä, sillä silloin ei hän voi saada toisten kunnioitusta. Nannin lienee vaikea häntä totella, joten voitte tuumia olisko hänestä silloin. Sama suhde on Lyyliin nähden, mutta senhän olette ottaneet ja uskon hänen sittenkin paremmin alistuvan. tietysti en voisi ajatella Pietaa ilman Kertun valvovaa silmää, mutta ehkä juuri niin Kerttu saa ajatuksensa käytäntöön. Ja ellei mene niin karjakoita saa myöhemminkin. Ja miksei menisi, sillä Pietaa reippaampaa ei voi juuri toivoa. Mene heti 1/2 1 Vähällekankaalle ja pääset 1/2 5 kotiin. Älä ota sieltä muita, sillä olisi parempi, kun olisivat Nivalasta, ellei aivan erikoista ole Pietan tiedossa.Miten on sujunut Weikon rengin otot. Knuutin Kreetalle lähetän rahat ensi viikolla. On pyydetty häneltä ne paperit. Laittakaa paperit valmiiksi. Kopioikaa myös Jänkävaaraa varten kassakaapissa olevat kauppakirjat ja oikeuden pöytäkirjat, ettei tarvitse alkuperäisiä lähettää Jänkävaaralle. Miten edistyy myllyntyö. Toivottavasti ei tule uutta Jobin postia. Siinä on vielä suuri työ. Pitäkää siellä kyllin työvoimaa, että joutuis pyörimään. Hyvää siitä ei tule, sillä entiset lyhdyt ovat liian suuria, mutta tehdään keväällä uudet, jos ei tule kyllin nopeutta. Weikolle terveisiä, että taitaisi olla viisainta ostaa pari tynnyriä sementtiä, että saisi padan kuntoon. Siinä on reikiä, joiden tukkiminen ilman juoksevaa massaa on vaikea. Mutta jos on rahkaa, niin saa sen tällä kertaa tukkoon rahkalla ja kivilläkin, mutta ei se kauan pysy kunnossa. Ladon päässä lienee hiekkaa ja kivosia. Lukekaa nyt joukolla nämä terveiset, joissa on osa Ollille, osa Paavolle.
Äidille vielä huomautan, että tässä kuussa on maksettava toinen henkivakuutusmaksu. Erkin vuoksi maksakaa ne siellä. Weikolle vielä huomautan, että toimita nyt heti se Ajon varsa ruunaksi, että ehti porata ennen kuin vieroitetaan. En nyt erikoista muista. Sydämelliset terveiset teille kaikille Isältä
JK Kalervo aikoi ehkä huomenna tulla kuulemaan kotikuulumisia. Pane Kerttu sinetti todistuksen alle. Ellei tämä miellytä niin kirjoita siihen, jossa on nimeni alla”