Kirje 1929-9-23, Helsinki

Rakkaimpani! ”Tämän mukana lähetän 5000 markkaa, jonka valitettavasti lupasin Knuutin Kreetalle. Ostin postivekselin Kertun nimiin, koska hän parhaiten voi käydä Pohjolan pankissa sen vaihtamassa rahaksi. Sanoin, jonka valitettavasti lupasin, sillä harkittuani asiaa, olen päättänyt, että on paras antaa velkakirjalla lainaksi korkoa vastaan, sillä jos teemme ehdollisen kaupan, niin se jää meille, mutta Kreeta ja muut sanovat meidän käyttäneen toisen hätää hyväksemme. Parempi on antaa tämä 10 % korolla ja ostaa myöhemmin enempi, ellei saa maksetuksi. Ei ole sopiva 1 ht kerralla ostaa. Erotetaan nyt viivyttelemättä se entinen osto, ettei tule rettelöitä ja jos joskus ostetaan, niin tehdään kauppa ilman takasin lunastusoikeutta, niin ei tule jälkipuheita. Kyllä meillä on tilaisuus siihen ja silloin voimme tämän saada hyväksemme. Sano, että hänen on maksettava tämä takasin, jos saa suuremman lainan. Jos hän taas myöhemmin haluaa Korpivainiosta jonkun osan myydä, niin siitä voidaan silloin keskustella ja sopia hinnasta. Velkakirjan kaavan liitän mukaan. Kreeta voi itsekin kirjoittaa velkakirjan, mutta tulee olla kaksi todistajaa, kun annat rahat.Kyllä rahan puute on kova. Iisakki Luhtasela tarjosi, että lunastaisin hänen säästöpankin vastakirjan, kun vuoden ylössanomisella. En voi sitä tehdä, mutta kyllä pitäisi pankin tämä järjestää esim. antamalla lainan, ellei lunasta heti. Ota selko Knuutilaisilta onko laillisissa halkomisessa tehty kartta. Ellei ole niin täytyy karttakonttorista tilata ote Iso-Knuutin R.N. 16 16 osuudesta karttaselityksineen. Kysy Kreetalta ja hanki se meille ennen kuin annat rahat. Ellei niin tilatkaa se heti Oulun läänin maanmittauskonttorista jälkivaatimuksella. Heikki Knuuti tietää onko kartta, jos Kreeta ei sano olevan. Luultavasti on A.k. tilannut sen aikanaan. Tämä tarvitaan, kun Jänkävaara tulee, sillä ei voi muuten erotusta toimittaa.
Weikon pitäisi varata heti noin lähes metrin pituista kiveä pyykkejä varten. Nykyään määrätään 80 cm kivet. Olisi paras hankkia heti paikalla valmiiksi. Jos on tarpeellista, että Weikolla on valtakirja erottamistoimituksessa, niin sanokaa, että lähetän sen hänelle.
Kalervo oli taas eilen meillä. En joutanut paljon hänen kanssa jutella, mutta reipas ja innostunut hän on jatkuvasti. Olivat olleet 15 km marssilla, jossa hän oli hyvin kunnostautunut.
Tutkikaapa paljonko on juoksevalla tilillä siellä pankissa, kun tulee harjoittelijain ja palvelijain tilitys sekä verot maksettavaksi. Minun tilit ovat täällä tällä kertaa melkein kuitit, kun tämän otin ja myllynkivet maksoin. Myllynkivet maksoi 6696 markkaa, mutta saan takaisin rahdin. Lähettäkää minulle heti tieto paljon meni rahtia, koska se lienee maksettu siellä. Odotan tietoja myllyn töistä. Ehkä Niilosta koulataan toinen mylläri, että saa pyörittää yöt ja päivät. Tervehtäin Isä”