Kirje 1930-3-30, Kotona

Rakkaimpani! ”Kiitos kirjeestäsi, josta näin, että huonosti olin urheiluseuran menetelmän karnevaaleista Sinulle esittänyt. Tilataan juovutusjuomia, kanisterit nurkassa, josta saa käydä ryyppäämässä koko illan, aamupuoleen tanssitaan juomien huumaamana ja muka tuntemattomana. Etköhän sano kipakammasti. Kirjettäsi en näytä Veikolle, sillä minun on syy, että kirjeesi oli semmoinen kuin oli. Melkein joka lauantai pyytää urheiluseura Rientolaan iltamia varten, jossa ollaan tavallisesti 3 asti ja mitäs muuta kuin tanssitaan ja kieltolaki eikä mikään rajoitus ryyppäämiselle tule kysymykseenkään. Sitten sunnuntai-iltana nuorisoseuran iltamissa ei ole juuri ketään. Näin on nuorisoseuramme menossa Mäkisen, Siltalan, Jyringin ja Vartiaisen johtamana – mihin? Mikä on tuo joukko, sillä nämä mainitsemani kauppiaat ovat suojeluskunnan esikunnassa, niin heti kun kiellettiin karnevaalit Rientolassa, menivät työväentaloa pyytämään, vaan siellä olikin selkärankaa jyrkästi kieltää porvareitten huone. Menen sinne Rientolaan katsomaan, miten käypi. Toivo, että tämä myrsky puhdistaisi n.s. teot, jotka polkevat kaiken kasvatuksen alas, kun se nykyään muutenkin on heikkoa. Toivoin Sinulta oikein räiskyvää kirjettä niin sainkin maitovelliä, vaan en tietenkään ole osannut Sinulle oikein selittää eikä se taida vieläkään olla selvillä, mitä karnevaalit urheiluseuralle merkitsee. Eikä se meidän urheiluseura olekaan, sillä vieraista pitäjistä tulleet heppulit vetäjinä arvaa sen mitä niiltä voi odottaa. Ei rauhaa heidän kanssaan muuta kuin jyrkkä ero sitä minä toivon lastemme puolesta vielä jyrkemmin.Liakan kirjoitus Suomenmaassa oli tosi hyvä. Nuorisoliiton ponsissa on, ettei n.s. tiloja saa vuokrata karnevaaleille. Olkkonen kuului olevan oikein nuorisoseuralainen nyt kun sitä vaara uhkaa. Niin sitten sain kehotuksen ruveta tehtaaseen osakkaaksi. Sitä tarjousta en ole ennen saanut ja nytkin jää toivomukseksi. Voi tuota naisraukkaa, kun se niin tosissaan yrittää eikä pääse eteenpäin raukka.
Kylläpä oli paha se Waasan teko. Oikein tuntuu kun tämmöisillä teoilla kiihotettaisiin kansaamme laittomuuksiin. Korkein johtakoon, ettei mikään levottomuus pääse valtaan. Voi noita kiihkomielisiä, kun eivät osaa arvioida, miten itseään vastaan tekevät, kun paheksuivat rauhaa ja itse tekevät räikeämmin.
Veikko ei tullut kotiin illalla. Karjakko tuli jo perjantai-iltana. Yhden päivän oli ollut kotonaan. Lämpöinen tervehdys omaltasi”