Kirje 1930-5-3, Helsinki

Rakkaimpani! ”Kiitos kirjeestäsi! Waikka soitan vielä tänä iltana, niin kirjoitan kumminkin varsinkin sen Tanelin asian tähden. En minä voi lähettää rahoja, kun minun pitää rahoittaa kaikki lapset, joille on täytynyt ostaa vaatetta ja Kalervolle annan 4000 markkaa. Ja muutenkin Tanelille lainaaminen tietää lainaamista määrättömäksi ajaksi. Mutta olisihan häntäkin poloista autettava, kun on tehnyt tyhmiä ostoja. Ei kukaan kauppias jätä separaattoreita ”jättämällä” vaan on tehty kauppa, ehkä vekselikin annettu ja venytetty vuosikausia uusimalla. Muuta apukeinoa en keksi vaan jos Säästöpankki antaa lainan Tanelille sillä ehdolla, että te panette säästöön vastaavan summan 6 kuukauden ylössanomisella. Siis siirrätte 2800 mk juoksevalle tilille säästötilille. Siihen voisitte mennä, koska siten olisi se helpommin käytettävissä kuin Tanelille lainaamalla. Pantti ei ole laillinen ellei ota panttia haltuunsa. Siis pitäisi ostaa ja jättää ruokolle, jos lehmiä käyttäisi vakuutena. Mutta se on mutkallista ja rahat tarttuvat ijäksi kiinni. Koettakaa siis pankin välitystä kuten jo sanoin. Silloin Taneli saisi mennä kysymään lainaa, ellei luvattaisi, niin kysyisi antaisivatko, jos puuhaisin henkilön, joka panisi pankkiin säästöön talletustilille saman summan. Ei tarvitse sanoa kuka ellei ole pakko. Täten tulisi Taneli autetuksi eikä tarttuisi ikuteille rahat.Wieno tulee kait kotiin ensi viikolla. Tule sinä sitten heti tänne. Minä en pääse kotona käymään ainakaan ennen Helluntaita ja sinne on vielä kuukausi. Voinet lähteä lauantaina, jolloin olet sunnuntaiaamuna täällä. Tulen silloin vastaan kaikessa hiljaisuudessa, kun muut nukkuvat. Luonnossa on niin keväinen tuntu, että pitää saada vaihtelua. Älä siis yhtään lykkäile tuloasi, sillä tulen silloin auton kanssa asemalle. Näkemiin!
Procope lähtee kolmeksi viikoksi Geneveen, joten tartun taas entistä lujemmin kiinni. Kirjoitan vielä Weikolle. Tytöt ovat saaneet uudet paltot. Kaino ja Katri ovat myös saaneet uudet kansallispuvut. Tietysti on vielä Kertulle ja Wienollekin laitettava. Kirjoita nyt heti ja anna varma lupaus tulostasi, sillä sitä jään odottamaan. Sydämelliset terveiset odottavalta Kyöstiltäsi”
Kalervolle
Olen ajatellut sitä Suvannon asiaa. Jos Heikki myisi sen 50.000 mk, jolloin vastaisimme myös mummon eläkkeestä tai 60.000 mk ilman eläkerasitusta niin ostaisimme sen pois vaan en usko Heikin myyvän ja mummon puolesta hän ei voikaan myydä. Mutta jos Heikki myy niin voi mummun kanssa sopia sitten, vaikka kannattavin olisi mummu ottaa Ukkolan Jukkukamariin.— Mutta kuten sanoin en usko kauppaa syntyvän. Jos 50.000 myisi, niin saisi vuoden vielä asua. Tietysti hinnasta vähennettäisiin kiinnikelaina 16.000 mk korkoineen. Mutta kuten sanoin en usko asian näin menevän. Mitä taas lainan antoon tulee niin kyllähän se sieltä pohjalta löytyisi, jos antaisi. Kirjeestäsi ei käy selville oliko se laina yhteensä 10.600 mk vai oliko se Heikin osa näin iso. Tähän hän siis tarvitsisi 5 300 mk, mutta kun hänellä on vähän entistä ja uutta tulee niin olisi paras tehdä 10.000 mk velkakirja vaikka nyt antaisi vain 6000 mk. —