Kirje 1930-5-4, Helsinki

Rakkaimpani! ”Kirjoitin Weikolle ohjeita Tosin en voi juuri ohjeita antaa, kun ei hän kirjoita töiden kehityksestä mitään. Mutta siitähän on hyvä, että voi luottaa, että kaikki menee hyvin. Weikko tekee jo niin miehen vaikutuksen puuhissaan. Toimita, että hän kävisi pari kertaa viikossa Mehtälässä, sillä ei Suutari ilman ohjausta pysty johtamaan töitä. Mutta kun saa ohjeet niin varmasti on väki liikkeessä.Wieno lähtenee tiistaina. Silloin kerkeät antaa hänelle ohjeita emännöimistä varten, että pääset lähtemään lauantaina. Ei sinun kutsujen ja muiden vuoksi tarvitse tänne tulla, vaan minulla on ikävä, kun on kevät eikä pääse luontoon. Odotan siis sunnuntaiaamua. Nyt on sinun parempi käydä kuin myöhemmin ja ikäväni ei salli lykkäystä, jos vain olet terveenä. Kotiin en pääse ennen helluntaita. Ja silloinkaan en jouda viipymään, sillä Ylivieskassa täytynee minun puhua molempina päivinä. Ensin kansakoulun 50-vuotisjuhlassa ja sitten ml kokouksessa. Teen sen junien välillä, ettei mene aikaa.
Kyllä tämä työ kuluttaa miestä ja lisäksi saan taloudellista tappiota. Nytkin minulle tarjotaan erästä sivutointa, josta olisi tuloja 18.000 mk vuodessa, jonka pankin ohella voisin hoitaa, vaan tähän ei kärsi ottaa sivutoimia. Mutta sehän on maallista. Täytyy asevelvollisuutensa kunkin suorittaa. Tässä luon historiaa, jota pankissa en voisi tehdä ja sen tähden täytyy yrittää. Eihän olisi minulla sitäkään eikä muitakaan toimia, ellen yrittäisi. Tämän työn kautta olen tehnyt itseni kysytyksi moneen muuhun tehtävään. Maalaiskuntien Liiton liittovaltuuskuntakin valitsi minut yksimielisesti edustamaan Oulun lääniä, vaikka olen kirjojeni täällä. Mutta Nivalan kunta ei ole koskaan valtuuttanut edes itseään edustamaan, vaikkei olisi mitään kustannuksia. Mutta muut tulevat pyytämään, että pysyisin johdossa. Siinä ei ole kuin 2 kokousta vuodessa, vaan olen muuten heille tukena, kun hyökkäävät kimppuun. Olen ollut siinä 10 vuotta. Siis perustamisesta alkaen. Jaarittelen joutavia, joten vedän ristin päälle. Sydämelliset terveiset odottavalta Kyöstiltäsi”
Kotona 6/5 30 Rakkaimpani! ”Kiitos kirjeestäsi. Täällä on kylmät tuulet. Kylväminen on keskeytynyt, vaan äestetään ja saveja hajotetaan ja tehdään valmistavia töitä siihen, kun ilmat lämpiää, että saa sitten sirotella siemenet peltoon. Nyt juuri lähtee Pyry ja Polle vankkureilla, ei niillä Tuomi menekään äestämään. Luulen, että menevät hakemaan asemalta putkia, kun eivät eilen saaneet kaikkia vedetyksi.
Tulen lauantaina. Lähden mielelläni, vaikka olisin mielellään kotonakin, kun Vieno tulee, ettei se rasittuisi ylösnousulla. Kerttu on Mehtälässä. Postiin kiire omasi”