Kirje 1930-9-6, Kotona

Rakkaimpani! ”Tuntuu, ettei viitsi turhia jaaritella, kun iltaisin saat tärkeimmät tiedot kotoa. Kalervo oli iloinen konekursseista ja ahkerasti ne viikon siellä istuivatkin. Pero kävi meillä perjantai-iltana. Tarjosimme hänelle kahvia. Kalervon kanssa pidimme hänelle seuraa, kun Veikon piti mennä kesken juttelujen lauluharjoituksiin. Hän tuntuu oikein mukavalta perheenisältä, sillä heti kun Kalervo siirtyi pois salista puhui hän lastensa luonteesta ym. Veikko käy Mehtälässä puintia seuraamassa. Se kuivauslava on nyt valmis. Matti ja Eetu sen laittoivat kuntoon, korjasivat kiukaankin, joka oli ollut tosi huono. Onhan se nyt iso apu, kun on mihin levittää viljoja. Kuivaussuojassa on vielä Korpihaan ohrat ensimmäiset seulat sillä ne ovat pienempiä kun puinnin aikana roppasi vähän vettä. Sivustahaan rukiit ovat säkeissä sillä ne puitiin niin kuivina, etteivät ne pilaannu missään vaan sittenkin Veikko aikoo käyttää ne kuivaussuojan läpi. Veikko tuumi, että hän panee nyt Ransun auraamaan ja ottaa Tauno Rautaojan ryskyyn niin evästäminen on mukavampaa.Toissa yönä oli kova pakkanen. Vesi astioissa kartanolla oli jäässä. Tästä kylmästä olimme iloisia perunain vuoksi vaikka ei yhtään pilaantunutta perunaa ole löytynyt niin sittenkin pelotti kun perunain varsissa lehdet alkoivat mustua. Täällä tulee perunaa tosi kovasti, jos ei tule vain kolera vähentämään. Eläinlääkäri oli meillä oikein ystävällinen. Luulen että hengessämme teimme sovinnon. Hän mm. kysyi onko meillä eläimille spriitä, ei ole, sitähän täytyy olla näin suuressa karjassa, mitenkähän paljon kirjoitamme. 2 kg vähintään. Niin on sitäkin varastossa.
Eilen tuli taas Niemelän Heikille iso vahinko. Hän pui viimeisiä viljojaan voimana se yhtiön traktori ja yhtäkkiä oli singonnut pala pois traktorin kyljestä siihen pysähtyi kaikki. Hän hätääntyneenä tuli pyytämään pojilta sitä sähkömoottoria ja pojat lupasivatkin, kun sitä ei tarvittu kuin muutama tunti. Pojat eivät aio sitä lainata kenellekään, sillä se laatikko missä se on on niin laho, ettei sitä särkymisen vuoksi uskalla lainata. Tämä moottori oli konekurssilla opetusvälineenä ja Pero sanoi, ettei sitä saa käyttää ellei laita tukevammasti kiinni.
Nyt tänä sunnuntaiaamuna on oikein kaunis ilma. Toivomme, että ensi viikko olis kuiva ja kaunis ilmojen puolesta niin vähiin saataisiin puiduksi Mehtälän viljat. Lauantaina meillä oli kotona vain harjoittelijat Iisakki myllyssä, sillä Pesämaakin on ollut jo vapaana töistä 10 päivää, kun hän tänään lähtee sotaväkeen.
En osaa nyt mitään sanoa pianhan tulet meitä katsomaan. Vesisäiliö korjattiin ja toista viikkoa kuivuivat paikkaukset niin aivan samanlainen virta lirisee seinän alta, kun nyt laskettiin vesisäiliöön. Tytöille terveisiä. Jumala teitä suojatkoon siellä”