Kirje 1930-9-8, Helsinki

Rakkaat kotolaiset! ”Kiitos kirjeestäsi! Oikein tuntuu uskomattomalta tämä harventunut kirjeenvaihto, kun 25 vuotta olemme kirjoittaneet melkein joka päivä. Mutta onhan mukava nyt saada puhelimessa nyt vastaus heti ja kuulla äänesi.Eilen kirjoitin Weikolle Mehtälän töistä. Hänen suunnitelmansa auraamisesta on hyvä, sillä sitä parempi mitä pikemmin saadaan nurin sänget. Se on hevosille, miehille ja maalle parempi. Hyvä on, jos saa ojien puhdistuksenkin mahdollisimman nopeasti, sillä jos tulee kylmät syksyiset sateet, niin työ käy heikosti. Paras on panna ne vähän vauhdilla menemään, sillä niille miehille hyödyllistä työtä, vaikka maatyöt saataisiinkin ajoissa tehdyksi. Ottakaa siis Ojala, Eemeli Ym. nyt työhön. ennen kaikkea olisi nyt Jauho-oja aukaistava komeaksi. Samoin Junttilan rajaoja, sikäli, ettei pensaat valtaa meidän kedon laiteita. Tosin ojapaavolla voisi ne pisimmät ojat nopeasti puhdistaa, mutta kaikkialle ei se sovi, kun on kovin syviä ojia ja savikoloja. Sitä paitsi pääojat pitää luoda tavallista suuremmiksi. Jauho-ojan takana saisi pojat harkita eikö ole yhdistetty kaksi sarkaa yhdeksi. Ellei nyt niin vastaisuudessa, jolloin ei ole tukittavaa väliojaa luotava. Mutta Takanevalla Mehtälän puolella Jauho-ojaa on ehkä paras antaa olla auraamatta niiden sänkien ja ojien luomatta kunnes yhdessä lauantaina tutkimme.
Tämä kirje tulikin Weikolle kuuluvista asioista. Mutta voithan sen lähettää Mehtälään, jos Weikko on siellä. Kerttu kävi eilen Kainon luona. Oli saanut lypsääkin pientilalla, jossa Kaino oli viimeistä kertaa. Hyvin kuului sen talon väki pitäneen Kainosta. Kerttu kulkee ahkerasti luennoilla, kyllä se oli hyvä, että hän tuli tänne heti syyskuun alusta. Saa nähdä, miten hänellä on kestävyyttä ja kärsivällisyyttä pitkän päälle. Liisan sopivaisuudesta tai sopimattomuudesta on tietysti aikaista puhua. Toivottavasti on hän siisti ja kotona pysyväinen. Huoneet alkaa olla kunnossa.
Perjantaina menen Ouluun puhumaan. Lauantaiaamuna koetan päästä niin aikaseen pankkiin, että ehdin tarkastaa ennen 12, jolloin lähtee juna. Silloin tulen Mehtälään klo 5. Ellen joudu niin täytynee jäädä Ylivieskaan yöksi, kun juna tulee 2:14 ja aamulla kotiin. Näin saisin olla kotona vain pari tuntia. Toivon joutuvani päiväjunaan. Myöskin voisi ajatella, että lähettäisitte pyörän Ylivieskan asemalle, jolloin ajaisin aamuksi kotiin. Tietysti sovimme puhelimella Oulussa ollessani tästä, jos niin käy etten joudu päiväjunaan, oloni siellä tulee rasittavaksi, sillä olen luvannut pyhänä pitää neljä esitelmää; Nivalassa 1/2 1, Alavieskassa 1/2 5, Ylivieskassa 1/2 7 ja Wähälläkankaalla kello 8. Jos yö pitää valvoa ja seuraavana yönä matkustaa Waasaan, niin kysyy se voimia. Mutta minähän olen nuori mies. Syd. terveiset Isältä”