Kirje 1931-11-15, Kotona

Rakkaimpani! ”Kiitos kirjeestäsi. Pitipä ison aikaa miettiä sitä sonnivasikan asiaa ennen kuin muistin, miten sen oston estäminen oli tapahtunut. Aikaisemmin puhuimme karjakon kanssa karjan järjestelyistä ja miten saamme ne mahtumaan navettaan, kun siat täyttävät sikalan ja varsatallin niin lampaita emme saa mitenkään mahtumaan. Mietimme ja mietimme tiloja. Samassa tuli Veikko ja sanoi; meinasin ostaa Kielon sonnivasikan Mantilasta. Sanoin, me emme tarvitse lisää, kun entisiäkään emme saa oikein mahtumaan ja sitä asiaa tässä juuri mietimme. Karjakko sanoi, että meillä on liikaakin sonneja, ei me tarvita. Veikko meni sen tien ja niin unehutin koko tämän asian enkä ole edes muistanut enkä osannut surra, että tämmöisen taloudellisen vahingon aiheutin kotiimme.Ruostesaaren Katri on hyvä tyttö tuvassa. Nyt hän kulkee hammaslääkärissä. Sillä hänellä ei ole kuin 5 syömähammasta, jotka voi jättää suuhun. Kaikissa muissa hampaissa on vain juuret jäljellä. Lepolassa kulkee hammaslääkäri ottamassa potilaita vastaan ja siellä kulkee Katrikin.
Täällä on nytkin lämmintä 5 astetta ja vettä satoi aamulla. Täällä on niin paljon rapakkoa, ettei enempää oikein tarvita. Rahan puute ja hätä on ihmisillä, kun ei korkoja voida maksaa. Nyt jauhokilo 15 p, on pakkohuutokauppa Suvannolla ja Knuutin Reetalla. Reeta raukka sanoi pelänneensä, että Sinäkin rupeat vaatimaan sitä velkaa ja aivan itki kertoessaan kuinka pojat ovat aikoneet maksaa sen meidän velan.
Veikko odottaa Kalervoa kotiin, sillä niin paljon on paikkoja rempallaan. Vienon sielunelämä vaappuu ja heilahtelee. Työnhalu on elpynyt jo melkoisesti. Hän siisti vintin joka komeron ja lajitteli kaikki omiin paikkoihinsa. Toisinaan tulee siten masennus ja silloin täytyy minun pyytää Jumalalta johtoa ja valoa.”
Rakkaimpani! ”Ei minulla mitään erikoista kirjoittamista, vaan kun Veikon piti Suvannon isännän puolesta kirjoittaa niin hän kehotti kirjoittamaan, että kyllä minä en sotkisi itseäni tuohon sekavaan vyyhtiin, ei millään. — Sillä nykyisen emännän äidillä on siinä eläkekin ja miten iso sitä en tiedä. –
Ne kirkkoherran keräyslistat ovat saaneet aikaan katkeraa mieltä paikoin ja paikoin kannatusta, sevon on seurakunta. Lauantaina on pappilassa seurat ja luultavasti annetaan tämä lahja. En yhtään ole kuullut miten jyvät annetaan vaan myyvätkö heti, sillä sen olen kuullut, että jyviä anoivat ne, jotka eivät listaa kannattaneet.
Vieno kävi Sotkamossa ja palasi melkoisen virkeänä mutta samalla oli kaihomieli, etteivät Yrjön kanssa yhdessä saaneet ihailla niitä kauniita näköaloja, sillä ne olivat olleet kauniita talvellakin. Saimme tervehdyksenä 4 kg tuoretta siikaa. Lämpöinen tervehdys omaltasi”
JK Nyt on kaikki menneet kamariinsa. Olen aivan yksin tällä puolen. Tuulee kylmästi ja puhelinlangat soittelevat vivahteisesti. Raapustelen tätä Sinulle ja käyn vielä navetassa, kun siellä pitäisi yksi hieho poikia. Sitten pistäydyn nukkumaan. Veikon oli paha mennä Suvannolle, kun niin moni oli viimeisestä lykkäyksestä puhunut. Emäntä Suvannolla kuului itkevän, kun täytyy mennä Yliniemelle. Se Jyringin takaus kuului pitävän nyt maksaa. Voi, kun ne tekee pahaa tuommoiset elämänkohtalot, vaan eihän Suvannolla ole yritettykään elää työllä. Hyvää yötä
omasi”