Kirje 1931-2-17, Helsinki

Rakkaimpani! ”Olemme välttäneet linnan ilot ja surut. Svinhufvud sai eilen kuuden vuoden tuomion. Ståhlbergia luulin sen kohtaavan. Vaalin tulos oli täysin yllättävä. Vaaliin ryhtyessä luultiin Ståhlbergin ja minun joutuvan vastatusten kolmannessa äänestyksessä, sillä 16 sosialistia oli aikonut äänestää minua, jolloin olisin maalaisliiton äänien kanssa saanut 85 ääntä ja Svinhufvud 82. Tämä suunnitelma kaatui kumminkin sen kautta, kun 5 ml äänesti heti ensi äänestyksessä vasten päätöstä Svinhufvudia. Silloin sos. sanoivat, ettei ml:oon voi luottaa, kun hylkäävät oman miehensä. Ml asema paheni vielä toisessa äänestyksessä, kun karkureita seurasi vielä 4. Ja sittenkin vielä jälellä olevat menivät mukaan Svinhufvudiin, vaikka oli monta äänestäjää, jotka olivat aikoneet äänestää Ståhlbergia. Minä en vaikuttanut keneenkään, kun olin itse pelissä mukana. Yleensä pysyin syrjässä, ettei tule jälkipuheita. Valitettavasti ei Relander ole pysynyt yhtä kylmänä vaan puuhaili vielä vaalin aikanakin. Se on herättänyt tavatonta huomiota ja paheksuntaa, kun hän on häärännyt ja suoraan sanoen kaupannut itseään jokajalle päin. Ståhlbergin perheessä oli ollut illalla suuri ilo. Samoin hyppeli meillä tytöt. Nyt he pelkäävät, jos joutuvat Elsan diktatuurin alaiseksi. Ja sinne päin Sv. jo puheli, kun kävin hänen luona. Mutta väistin sen kohteliaasti sanoen: eduskunnan puhemiehenä koetan auttaa isänmaan asiaa. Samalla käänsin puheen toisaalle, joten hän ei päässyt jatkamaan. Koetan välttää sinne joutumista, vaikka voihan se tulla taas eteen, ellei tilanne selviä. Mutta kuten sanoin viimeiseen asti koetan sitä välttää.Nyt saisit valmistautua tänne tulemaan maaliskuun 2 päiväksi, jolloin on presidentin vahdin muutto ja 7 päivä eduskuntatalon vihkiäiset, joka on suuri juhla. Sieltä et voi olla pois, koska olen tavallaan isäntänä. Kutsuvieraita tulee viidestä maasta. Vihkiäisten jälkeen pidämme myös kutsut eduskunnalle.
Suomenmaan asiat ovat nyt järjestyneet kymmenien miehien harteille, joten pääsin sen painon alta. Se olikin raskas kuten näit. Olisin taas tyytyväinen olooni, kun saisin olla tässä toimessani. Tule nyt ensi viikolla siis luoksemme. Aivan ehdottomasti 2 pnä ei tarvitsisi olla, mutta kun 7 pnä täytyy olla, niin paras olisi tulla tähän edelliseen juhlaan. Siis noin viikon perästä tämän saatuasi täytyy sinun lähteä.
Mitään erikoista en muista. Onnittele 25 vuotiasta Weikkoa puolestani, vaikka tämä näin myöhästyy. Samoin Kainolle, jonka nimipäivä on huomenna. Kerttu sai uuden puvun siitä ilosta, kun isästä ei tullut presidenttiä. Hän meni Tikkurilaan Sampsan laskiaisjuhliin. Kirjoittakaa nyt kuulumisia. Syd. terveiset teille Isältä”