Kirje 1931-9-4, Helsinki

Rakkaimpani! ”Kun ne Wiron eduskunnan jäsenet tulevat tänne 10 päivä syyskuuta niin pitäisi sinun olla oikeastaan täällä, sillä ne käyvät kotonakin tervehtimässä ja Tampere, Hämeenlinna, Kangasala matkalla sinunkin pitäisi olla mukana. Etkö voisi vapautua sieltä 10 päiväksi, sillä 18 pnä on talonpoikaissäädyn viimeinen muistokokous ja sinun täytyy olla täällä. Sinun pitäisi lähteä tiistaina tai perjantaina viimeistään. Silloin aamulla tulevat virolaiset ja maaseuturetkeilylle täytyy lähteä samana iltana.Jos Vieno on kotona, ettei tule Raudaskoskelle menoa niin mahdottomalta ei se tuntuisi. Jos ei mene niin on vaikeampaa. Mutta 16 päivänä sinun täytyy lähteä käväisemään täällä. Silloin saat paluukyytin myöskin ilman. Se oikeus alkaa 12 päivä. Mutta ota harkittavaksi etkö voisi tulla tänne Viron edustajia tervehtimään ja seuraksi. Täällä ovat jo eduskunnan jäsenet huomauttaneet, että sinun täytyisi olla täällä, sillä Viron puhemiehen rouva tullenee mukaan. Tiedän, että paljon puuttuu siellä, jos tulet, mutta eiköhän Vieno ja Kaino tule toimeen. Omia kestejä emme heille pidä, mutta kyllä sinun pitäisi olla vaimona eduskunnan johdossa. Einbundin rouva tulee. Kun yhdessä niin päätätte, niin kyllä se järjestyy. Ottakaa joku karjanhoitoon avuksi, niin saa Henna olla kotona apuna. Anna nyt heti tästä tieto.
Elna oli mennyt. Hän kai on asettunut johonkin uuteen rakennukseen parin muun neidin ja Artturin kanssa. Tietysti luulivat tulevan täten halvimmaksi, mutta kyllä minusta tuntuu se A. vähän liialta siinä joukossa, kun on vain kaksi huonetta. Mutta se on heidän asiansa. Näin suuressa kylässä luulisi voivan toisinkin järjestää. Mutta asianomaisille ei sovi arvelujaan lausua, sillä sitä kai on suunniteltu oikein joukolla, koska ennen Nivalaan lähtöä Elna puhui tällaisesta järjestelystä. Onnistuneena en järjestelyä pidä.
Kirjoitan tätä eduskunnan istunnossa, kun ovat jo viidettä tuntia keskustelleet. Ja juttu näyttää jatkuvan. Ellei Weikko ole joutanut kirjoittamaan selostusta töistä niin kehota kirjoittamaan Kertun mukaan. Takanevan auraus pitäisi nyt järjestää, että joutuisi aurat sitten kotiin, mutta leikkotyöthän sen luonnollisesti määrää. Kotona on jatkuvana reservityönä sen rukiinsängen lannoittaminen. Ennen kaikkia täytyisi saada se tallitunkio ympäristöineen puhtaaksi, että saisi savella suojata sen sikalan tunkionkin kohdalta. Sikalan lämmityslaitteet tilaan ja annan ohjeet myöhemmin sen asettelusta. Luulen saavani siihen lämmityspatterinkin, jonka sijoitan isoon sikalaan porsivien sikojen turvaksi. Mitään erikoisempaa en nyt muista. Sydämelliset terveiset kaikille Isältä”