Kirje 1932-2-25, Helsinki

Rakkaimpani! ”Kiitos kirjeestäsi! Pojilla ei näy olevan kirjoittamista, vaikka on kuinka tärkeitä asioita hoidettavana. Onhan se hyväkin merkki, sillä se osoittaa asioiden olevan kunnossa, mutta onhan asioilla muitakin puolia. Mene vain katsomaan Wienoa, jos se vielä jää sinne, vaan entisten puheiden mukaanhan hänen pitäisi tulla jo viikon perästä kotiin. Mitä siihen loukkaantuneeseen nuoreen tulee, niin teidän on se harkittava onko se pidettävä tai hävitettävä. Hyvähän olisi kesä lypsää, jos se huhtikuussa poikii, mutta silminnäkijät voivat vain sen kunnon arvioida.Kärenlammille saat sanoa, että Mantilan maita pidän parhaimpina Nivalan maina, vaikka tietysti on merkityksensä sillä missä palstat sijaitsevat. Kun en tunne vähääkään metsien kuntoa, enkä tunne hintaakaan tarkemmin, niin en voi sanoa onko vaatimus kohtuullinen. Kaikessa tapauksessa on se suhteellisesti arvonsa sälyttävä osuus. Sitä en mene arvostelemaan saako Maikki täten sijoitettuna rahoilleen koron. Kun maatalous on nyt huonosti kannattavaa, mutta arvonsa sillä on aina kaikissa oloissa. Ymmärtääkseni Maikki ryhtyy tähän siinä pelossa, että markka menettää arvonsa, ja kukaan ei voi sanoa mihin pisteeseen se lopulta jää, mutta meillä Suomen Pankin johtajilla on halu pitää sitä niin vakaana kuin suinkin. Mutta kulta- arvoahan ei sillä ole ulos päin, vaikka sisäisessä liikkeessä se on hyvinkin ostokykyinen. Siis ratkaisevaa en osaa sanoa, joten se on hänen itsensä ratkaistava. Ja hyvähän on ratkaista, kun ei mies eikä lapset murise. Edellä olevan saa kaiken Maikille sanoa, vaikkapa lukea sanasta sanaan. Nyt vertailen sinua varten tätä kauppaa. Wiljelty maa on niin kuin 1/5 osa Mehtälän viljelyksistä tai yhdessä palstassa meidän Joen kokoinen. Siis erittäin komea palsta. Jos arvioi a 4000 mk viljellylle ja a 100 mk metsämaalle, niin oli se 102,000 mk. En tiedä kuuluuko tähän osuus kartanoon. Erikoisen halpaa osto ei ole, mutta sittenpähän saa Maikki koettaa. Ja Mantilalle olisi hyvä, jos saisi tällaisen ostajan. Kilpailijaksi tähän ostoon en nyt tule. Se osto ja myyntilakko on suurinta typeryyttä, mitä voi keksiä. Tämä on konkurssivalmiitten Loimaan miesten keksintö, jonka Heikki Niskanen on tuonut sinne ja saanut villityksi joukot sen taka.
Suomenmaan pääkirjoitus oli minun kirjoittama. Myykää nyt niin paljon, kun ostajia kunnolliseen hintaan saatte. Sikojen myynti nyt juuri on edullista, sillä kauppahinta ei ole amerikkalaista. Toivottavasti korkean tullin vuoksi ei sitä tulekaan, mutta myykää vain niitä isoja sikoja pois, jos saatte a 8 mk/kg. En tietysti tarkoita nyt porsaita, joita on edullisin myydä entiseen tapaan. Sitten pitäisi nyt heti ilmoittaa Talousseuraan, että haluamme kantakirjaan ne sonnit. Siitä oli ilmoitus Liitossa viime viikolla. Mantilan Kaarlolta saatte paperit Sattuman Willelle ja Emon pojille on valmisteltava sukutaulut kotona. Nämä kolme ainakin pannaan kirjoihin. Ja taitaisi Kännillekin saada paperit, kun on Lipparin poika, vaikka Etana ei ole korkealypsyinen. Jos hintaa saisi niin minä antaisin sen kirjoittaa teurastajalle, kun on kerran sellainen sonni kuin Sattuman Willen talossa. Astuttakaa nyt niitä isompia sillä Kännillä ja koettakaa saada sille ostaja. Kai ne siitä 1500 mk maksavat. Ellei niin pankaa se pakkasten aikana ammeeseen. Se on minun ohje Känniin nähden, sillä en jättäisi sitä enää kesäksi ruokittavaksi. Eikä sen ruokkiminen nytkään käy leiville. Sitten saisivat pojat Salanteen kanssa järjestää, että tulisivat meijerin osakkaiksi. Muuten ei pääse käsiksi niiden asioihin. Ja meillä on siksi suuret intressit sen hoitoon nähden, että saisi toinen pojista antaa valita itsensä. Sopikaa kumpi menee sinne sen hallintoon. Ja siinä toimessa pitää perehtyä sen hoitoon ja talouteen todella, sillä se on vähän oman onnensa varassa. Samalla on lehmälukua lisättävä. Muistaakseni on meillä 60 osuutta, jättäkööt vaikka 45 minun nimiin ja pankoon 15 kummallekin. Siis yhteensä 75. On maksettava lisämaksua 15 lehmästä. En tiedä mitä ne nyt perivät, mutta kannattaa niistä maksaa, sillä meijerillä on verrattain suuri arvo, kun osakkaat ovat rapisseet vähiin. Käske järjestää tämä nyt heti. Ellei maksu ole suuri niin voisi jättää minun nimiin 50 ja pojille a 15, jolloin tulisi yhteensä 80. Luvuista en välitä, mutta osakekirjoihin on heidän mentävä, että pääsevät valvomaan asioitten hoitoa. Elleivät halua maksaa lisää, niin järjestäkööt 40+10+10=60.
Mitään erikoista en muista. Kainon ”matto” oli suurenmoisen kaunis ja sopi hyvin sen teidän ostaman maton väreihin. Olimme siitä hyvin iloisia. Kiitos Kaino. Se eteinen on nyt hyvin kodikas. Katri on väikkynyt nyt hyvin huonossa terveydessä ja kun nolona niin näyttää vielä sairaammalta kuin onkaan. Minusta näyttää se nyt virkistyneeltä, kun nukahti eilen yli 8 ja jäi kotiin. Oppilaita on tavattomasti pois koulusta. Katrin luokalla yhtenä päivänä ei ollut kuin 10. Nyt on siellä lääkärin tarkastus tänään. Kertulla on tainnut olla huono onni kirjallisissa tenteissä, vaan en luule sen masentavan häntä, sillä hän on nyt reipas.
Kutsuja olisi täällä nyt sinulle ensi kuun alussa ainakin neljät, joten olisi vapaa ylöspito, jos tulet tänne. Kuopioon olisi minulla kutsut 4 pnä kaupungin 150-vuotisjuhlaan, vaan en taida lähteä sinne. Syd. terveiset kaikille Isältä”