Kirje 1933-2-22, Kotona

Rakkaimpani! ”Täällä on kovat pakkaset ja huonot kelit. Maanantaiaamuna oli 33 astetta C ja siitä vähitellen lämpö on noussut ja nyt on 17 astetta vaan vihainen viima puhaltaa. Karia on ajettu Rajakankaasta. Varsoilla ei oltu karilla maanantaina, kun oli niin tuima pakkanen. Jäitä ei ole vielä otettu, kun meijerin jäidenotto oli vielä kesken. Yhtenä iltana käväsin meijerillä ja Toivo oli huolissaan, jos meijeri pitää sulkea, sillä maitoa on niin kovin vähän ja lisääntymisestä ei ole tietoa, kun ihmisiltä alkaa loppua heinät. Kaksi harjoittelijaa siinä on vaan suunnitellaan niiden pois panemista. Salanne on eronnut meijerin johtokunnasta ja Janne Malila on pantu tilalle. Kävin Niemelän Heikkiä puhuttelemassa. Hän kuihtuu siinä kipsin päällä. Kerroimme ja puhelimme uskon asioista. Hänen luonaan oli käynyt Salanne. Hänkin oli sanonut miten sielunhoidon oli jättänyt aivan syrjään. Olen kokonaan huitonut tätä maailmaa ja maailman asioita ja nyt kun terveys otetaan pois niin joutuu ajattelemaan mitäs nyt. Salanne oli murtunut ja nöyrä. Lääkäri oli sanonut nyt on sen ikäluokan poistuttava siihen kuuluu Jokelan isäntäkin, joka on nyt Helsingissä.Elämä täällä tuntuu tosi surulliselta. Kaikkialta kuuluu vain, että ihmisiltä loppuu leipä. Sitten on se Mantilan velka-asia. Kalervo kävi siellä yhtenä ilta, niin olivat kertoneet, että Lanterin isäntä alkaa perääntyä. Ja varmaan on Tuomaalla säästöpankissa 50.000 mk niin voihan hän kiusata noita poloisia. Kalervo ei luvannut tätä sanoa kenellekään vaan kerroin tämän Sinulle, sillä hekin olivat uskoneet, että hän kumminkin ottaa tämän velan vaikka kiusaa ensin. Niskanen ja Hautala täällä pitävät kokouksiaan ei kirkonkylällä vaan syrjäkylällä. On somasta nähdä mitä heidän kiihotuskokous saa aikaan, sillä mielet ovat niin masennuksissa ja kateutta kylvetään siihen, kun pitäisi kohottaa katsetta sinne, mistä avun voi saada. Jokin tehtävä heidänkin täytyy toimittaa, sen uskomme vaan jos se supistuu vain omaan minään se vie väärään ja luhistuu.
Vieno Merenheimo tuli meille lauantai-iltana ja nyt lähtee vasta kotiinsa. Hänkin raukka. Kerron sitten kaikesta, kun tulet käväsemään kotona. Katri ei ole käynyt karilla, kun on nämä ankarat pakkaset. Hän hoitaa kassaa ja on niin tiukka, että joka lauantai laskee kassan ja poikain täytyy muistaa mihin ovat rahaa ottaneet ja aina hän saarnaa, kuka kävi kassalla, rahaa on hävinnyt. Toissa lauantaina hän tivasi Kalervolta, kassasta puuttuu 2,75 p, mihin olet pannut sen. Kalervo nauroi ja minäkin nauroin. Se tuntui mukavalta. Katri vain sanoi, pitäisi kassaa hoitaa ja aina joku markka puuttuu, silloin puuttu pian 100 mk. Jos ette tottele saatte kassanne pitää. Pojat tottelevat ja Katri on iloinen.
Taksoitus ei ole vielä päättynyt. Saa nähdä paljonko panevat meille äyrejä. Kalervon pyysin kirjoittamaan, vaan ei hän joutanut. Hän meni heinään Mehtälästä. Voi kun ei ole terve. Nytkin häntä kovasti vilusti ja lähti sinne. Sanoi, ettei voi olla pois, kun viedään lantaa, jota ostin ratamieheltä, niin eivät paikkaa Mehtälässä mihin sen panee, niin täytyy olla mukana. Pulamiehet pitävät ompeluseuroja, nyt illalla sanoivat olleen Murtolan Erkillä ”