Kirje 1933-2-5, Kotona

Rakkaimpani! ”Nyt on uusi traktori meillä. Ei se sentään uudelta näyttänyt. Jykevältä ja raskaalta vain näytti ja sisältä oli rasvanen?, mutta ääni oli terve ja voimakas. Pojat ovat iloisia, että saivat ostaa tämän, kun oma kone jo nieli niin paljon öljyä, ettei tahtonut hirvetä enää käyttää muuta kuin tosi pakosta.Veikkohan se kävi Oulussa samalla matkalla ja osti sieltä ruokasalin kaluston Mehtälään salin kalustoksi. Siihen kuuluu 5 pientä tuolia ja kaksi nojatuolia, soikea levitettävä ruokapöytä ja laatikollinen tarjoilupöytä ja sitten on iso astiakaappi, jossa on peilikin, se on tilava. Tämä kalusto on vähän käytetty, mutta on koivunen, joten ei natise eikä nitku mihinkään päin. Hiukan on maali kulunut joistakin paikoista vaan on siistin ja hyvän näköinen. Saman värinen kuin se Mehiläisen sairashuonekalusto, jossa minä makasin. Pienten tuolin istuimet on päällystetty pekamoidilla ja nojatuolien istuimet on vaatteella päällystetty. Hinta oli ollut 1300 mk, kun jaksoi sen siihen tinkiä. Kuljetus tänne 35 mk. Minusta oli tämä tosi halpa kalusto ja pidämme kaikin sitä täällä halpana, kun ne on niin hyvin tehty ja lujan tuntoisia. No niin tämä oli Veikon uuden kodin kalusto, josta hän ennätti minulle aikaisemmin puhua. Uskon, että pitäisit nytkin tästä, vaikka pojat aikoivatkin vetää lakan vain päälle niin tulee kuin uusi kalusto.
Meillä on nyt kovasti lunta. Päivällä näytti, että lumihiutaleet muuttuvat vedeksi, kun ikkunoissa ne sulivat, vaan ilma rupesikin seestymään ja nyt sievä kuutamo ja kylmää 6 astetta. Suutari meni pois perjantaina. Hän otti päivältä 15 mk. Hulmu on parempi jo vähän kuului varaavan sen jalan päälle, vaikka se isäntä ensin luuli, ettei siitä tule tervettä jalkaa. Luultavasti siitä tulee vielä jalka niin toivomme ja hoidamme yhä. Perjantai-iltana täällä kuoli äkkiä Myllymäen Manna. Päivällä oli käynyt kirkolla aivan terve mies. Kun tuli kotiin, rupesi keittämään itselleen kahvia, kun sen sai keitetyksi, meni ottamaan kaapista sokeria ja siihen kaapin viereen kaatui eikä sanonut mitään. Heti haettiin lääkäri vaan hän sanoi sydänhalvaus on katkaissut elämän. Köyhän Leko on myöskin kuollut äkkiä. Näin äkkiä ei soisi oikein menevänsä vaan nekin määräykset ja kutsut tulevat Taivaan Isältä. Kävin Niemelän Heikkiä katsomassa. Hän raukka riutuu siellä. Oli täytynyt jo ottaa kipsikin pois, kun ei kärsinyt sen päällä maata. Tuumasi, koetan vähän levähtää ja taas maata, jos vain selkä ei kestä ilman tuota kiveä.
Elämä näyttää virkeämmältä nyt kun tuli lunta, vaan tuskinpa viha, kateus ja katkeruus, sillä puute ja köyhyys uhkaa joka puolelta. Ei uskoisi sitäkään, ettei ole heiniä eikä olkia tarpeeksi jokaisella eikä kenelläkään, että voisi toisiaan auttaa. Tulee mieleeni suomalainen sananlasku ”viha viepi viljan maasta, kateus kalat merestä”. Se on meillä nyt nähtävänä vihan ja kateuden seuraukset. Kuulin tänään, että Ville Niskasen talon ovat ostaneet Jokisaaren Jaska ja pula Heikki Niskanen.
Mitähän vielä kertoisin. No niin ihanan kaunis kuutamo. Päätin lähteä kävelemään ulos illalla ja päivällä kirjoittaa sinulle vaan kun tuli opettaja Tolonen ensi kerran rouvansa kanssa yhdessä käymään niin jäi tämä iltaan ja nyt istun kamarissasi ja piirustelen sinulle, vaikka on ulkona mitä ihanin ilma ja passais yksin tepastella puhtoisessa lumessa.
Ypöyksinäni olen. Pojat ovat omalla puolellaan. Kalervolla on oikein paha yskä, luulen että hänellä on kuumettakin. Annoin hänelle lääkettä ja hän aikoi heti mennä nukkumaan. Katri on iltamissa. Kalervo oli tosiaan erehtynyt kelloa katsoessa eikä joutunut Veikon kanssa samaan junaan ja tuli kotiin vasta lauantai-iltana. Mutta siitä hiljastumisesta oli hän tosi iloinen, sillä johtaja silloin tuli kotiin ja hän sai kysellä tämän traktorin omistajan asemaa, sillä vaikka sitä sihteerit ja omistaja vakuuttivat, ettei ole mitään kiinnitystä niin johtajalta kysyttäissä sai ensin vähän välttelevän vastauksen. Puhuttaissa tuli kaikki selville ja niin täytettiin paperit eikä nyt ole vaaraa enää, että joku voisi sitä tulla omistamaan. Hyvää yötä. Menen nukkumaan. Taivaan Isä teitä siellä suojatkoon omasi”